Anarchista graffitik a győri bazilikán

2010.04.13. 14:40 Módosítva: 2010.04.13. 14:40
Graffitikkel csúfították el a győri bazilikát; ismeretlenek egyházkáromló és istentagadó szövegeket, valamint anarchista jelképeket fújtak az épület - egyik kevésbé forgalmas utcában lévő - falára. Az önkormányzat intézkedett, hogy tüntessék el a firkákat.

"Nem kell nekünk képmutató vallás, nem kell a mennyország kétes java, nem kell a hazug feloldozás" - írták valakik a győri bazilika egyik falára keddre virradó éjjel. A mondat a Barackca nevű punkzenekar Képmutató vallás című dalának szövegéből való pontatlan idézet.

an1

A felirat felett egy áthúzott kereszt, egy dollár- és egy paragrafusjel alá. Alig egy méterrel odébb egy oszlopon "anarchia" felirat, az egyik ajtón a mozgalom jelképe (körbe írt A betű) és az egyik oszlopon egy szintén körbe írt, de áthúzott horogkereszt látható. Valamivel távolabb feltehetőleg a "nincsen isten" szöveget készült a falra írni az elkövető, de az utolsó másfél betű lemaradt.

Bakács László, a győri városháza médiareferense közölte: a tett miatti felháborodása és az egyházzal való szolidaritása jelenként az önkormányzat intézkedett, hogy a graffiti-mentesítéssel egyébként is megbízott cég mihamarabb tüntesse el "az értelmetlen és ostoba tett" nyomait.

Németh Zoltán alpolgármester - emlékeztetve arra, hogy a város két éve indított több tízmilliós költségű programot a falfirkák eltávolítására - elmondta: mostanra szinte teljesen graffiti-mentesítették Győrt, a lemosott falaknak alig tizedét festik össze újra, de akkor is a korábbiaknál általában kisebb ábrákkal.

Egy környékbeli lakos szerint hétfő este még nem voltak láthatóak ezek a feliratok, jelek a bazilika egyik kevésbé forgalmas utcában lévő falára.