Ápoltakkal kegyetlenkedtek Kiskunhalason

2010.04.13. 09:47 Módosítva: 2010.04.13. 09:47
Őrizetbe vették a kiskunhalasi elmegyógyintézet két ápolóját. Az egyik férfi ellen gondozás alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt indítottak nyomozást. A másik ellen pedig különös kegyetlenséggel elkövetett könnyű testi sértés a gyanú, amit a férfi akarat nyilvánításra képtelen személy ellen követett el.

A kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának egyik dolgozója és egy korábban ott dolgozó ápolónő korábban azt állította, hogy verték és megalázták a betegeket, de sokáig senki sem hitt nekik.

Az otthon több dolgozója is tudott a gondozottak bántalmazásáról, az ápoltaktól elcsalt zsebpénzekről. Többen szemtanúi is voltak a történteknek, de sokáig senki nem mert beszélni. Az intézet két dolgozója is csak arc és név nélkül nyilatkozott korábban az otthonban történt bűncselekményekről, mert senki sem hitt nekik. Mára azonban már mindketten vállalják a nyilvánosságot, annak ellenére, hogy kollégáik többször is megfenyegették őket.

Tóthné Deák Éva elmondta: volt kollégái szerették volna őket megfélemlíteni, hogy vonjanak vissza minden általuk elmondott dolgot, de ezt nem tehették és nem is tették, mert ezek valós, megtörtént dolgok voltak.

A két ápolónő többször is jelezte, hogy mi történik az ön- és közveszélyes embereket kezelő osztályon, de csupán annyi változott, hogy több ápolót áthelyeztek és kamerákat szereltek fel a folyosókra.

"Jeleztük a történteket a főnővérnek, a főápolónőnek, a doktornőnek, az igazgatónak, de senki sem hitt nekünk. Végül az ügyészségen elhitték, amit mondtunk és elindult a nyomozás" - mondta Lukácsné Vágó Judit.

A hasonló bűncselekmények nyomozása és bizonyítása rendkívül nehéz feladat, de a két ápolónő vallomását több bizonyíték és szakértői vélemény is alátámasztotta, ezért vették őrizetbe a két férfit.

Téglás Péter vezető ügyész közölte: az egyik férfival szemben szemérem elleni erőszak büntette a gyanú, amelyet a gondozására bízott személy sérelmére követett el, a másikkal szemben pedig testi sértés büntette, amelyet különös kegyetlenséggel, az akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére követett el. Ezért a szemérem elleni erőszakban 5-10 év, a testi sértésben pedig maximum 3 év börtönbüntetés adható.

A két ápoló letartóztatása a januárban indult nyomozás első eredménye, de azt már most lehet tudni, hogy hamarosan másokat is őrizetbe vehetnek, akár már napokon belül.