Előzetesben az egyik szadista ápoló

2010.04.15. 12:30
A kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának két őrizetbe vett ápolója közül az egyiket előzetes letartóztatásba helyezték, a másik esetében pedig házi őrizetet rendeltek el.

A két férfit kedden vették őrizetbe, előzetes letartóztatásukat az ügyész kezdeményezte a bíróságon.

A gyanú szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló emberrel szemben. A másik férfit azzal gyanúsítják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére - mondta Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője.

A nyomozási bíró a súlyosabb bűncselekmény - szemérem elleni erőszak - elkövetésével gyanúsított férfit előzetes letartóztatásba helyezte, míg a másik férfi esetében házi őrizetet rendelt el.

A védő az előzetes letartóztatás ellen fellebbezést nyújtott be, a másik gyanúsítottra vonatkozó bírói döntést a védő és az ügyész is tudomásul vette.

Az ügyben feljelentés után indult nyomozás, ennek eddigi adatai szerint megalapozott a gyanú, hogy az őrizetbe vett ápolók a bűncselekményeket elkövették.

A minisztérium nem hiszi

Az egyik kereskedelmi televízió számolt be korábban arról, hogy a kiskunhalasi intézményben súlyosan bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak betegeket. Az ügyet még februárban robbantotta ki az otthon egyik dolgozója és egy ápolónő, akit nem sokkal korábban bocsátottak el.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az eset nyilvánosságra kerülése után vizsgálatot indított, majd közleményben tudatta: sem a belső, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan visszaéléseket, amelyek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának munkatársaival szemben, a sajtóban felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztották volna.