Fáradt első tiszt kormányozta a kínai hajót a Nagy-korallzátonynak

2010.04.15. 18:03
Egy tengerész fáradtsága miatt feneklett meg egy kínai szénszállító hajó a Nagy-korallzátonynál. A majdnem hetvenezer tonna szenet szállító hajó jelentős károkat okozott az egyedülálló természeti kincsben, amikor két hete zátonyra futott.

Az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság előzetes vizsgálata szerint a baleset idején a hajót irányító első tiszt egyszerű navigációs hibája miatt feneklett meg egy kínai szénszállító hajó a Nagy-korallzátonynál, mondták ausztrál tisztviselők.

sheng450

A hatóság vizsgálata kiderítette, hogy a 44 éves első tiszt "nagyon fáradt volt", a baleset előtti 37 órában összesen két és fél órát aludt, azt is csak több részletben. "Lényegében a fáradt tengerész által elkövetett hibák egyszerű sorozata vezetett a balesethez" - áll a közlekedésbiztonsági hatóság közleményében.

Csütörtökön bíróság elé állították a hajó kapitányát, és a hajót a balesetkor irányító első tisztet. A két férfi óvadék ellenében szabadlábon védekezhet az ellenük felhozott vádak ellen. Tárgyalásukat június kilencedikén folytatják..

A "Shen Neng 1" nevű hajó április 3-án feneklett meg a Nagy-korallzátonynál, miután letért a kijelölt hajózási útvonalról, hogy a természetvédelmi területen áthaladva rövidítse le az utazást. A fáradt első tiszt azonban későn vette észre, hogy túlment azon a ponton, ahol a hajózási útvonal felé kellett volna fordulnia. Az utolsó pillanatban megpróbált változtatni az irányon, de akkor már késő volt, és nagyjából húsz km/h-s sebességgel a korallzátonynak ütközött.

sheng451

A hajó egy háromkilométeres szakaszon rongálta meg a korallokat. A 230 méteres hajóból két tonna üzemanyag folyt ki, amit vegyi anyagokkal sikerült feltakarítani. A hajót hétfőn vonatatták el a zátonyról.