Rekordokat dönt a Sajó és a Bódva árhulláma

2010.04.16. 09:12
A Sajón az eddig mért második legnagyobb árvízszintekkel érkezett az árhullám, a Bódva vízállása pedig megdöntötte az eddig mért legnagyobb értékeket.

A karácsonykor levonult árvízszintnél több mint 10 centiméterrel magasabb vízállást mértek péntek reggel a Sajón Sajópüspökinél. Akkor 338 centiméterrel tetőzött a folyó, jelenleg pedig továbbra is gyengén áradó vízállás mellett 349 centiméteres értéket mértek. "Ez a második legnagyobb árvíz a folyón, az eddig mért legnagyobb vízszintet 1974 októberében mérték 400 centiméterrel" - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője pénteken.

Az elmúlt négy hónapban ez a harmadik olyan jelentős árhullám a Sajón, amely harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentősen meghaladó vízszinttel jár. A folyó árhulláma minden áradáskor elönti az alacsonyabban fekvő közutak bizonyos szakaszait, ezeken a részeken - az ár levonulásáig - forgalomkorlátozásra lehet számítani.

"A Bódva is rekordot döntött, pénteken 13 centiméterrel meghaladta az eddig mért legnagyobb, 1999-es vízállását" - mondta Csont Csaba. Hídvégardónál reggel hat órakor 291 centimétert mértek, míg 1999-ben ugyanitt 278 centiméteres vízszintet regisztráltak.

A Bódva völgyében az önkormányzatok védekeznek, Szalonna, Szendrő és Szendrőlád településeken zajlanak védekezési munkák. Az Ékövizig szükség esetén szakembereket, illetve védekezési eszközöket biztosít ehhez, eddig mintegy ötezer homokzsákkal segítették a feladat ellátását. Több mint hetvenen vettek részt az elmúlt napon az árvízi védekezésben.