Szétkaptak egy védett üzletbelsőt

2010.04.19. 14:21
Egy budapesti belvárosi üzlet védett art déco berendezésének megrongálódásához vezetett pénteken, hogy azt a tulajdonos szakszerűtlenül szétszereltette.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleménye szerint a Kossuth Lajos utca 15. alatt található egykori Münchengrätzi cipőbolt rendelkezett a főváros egyik legszebb és aránylag épségben megőrzött art déco boltberendezésésével.

Az 1937-ből származó bútorzatot kereskedelemtörténeti emlékként a 1973-ban védetté nyilvánították és az jelenleg is védettség alatt áll. Az üzletet 1997-ben szakszerűen felújították; a védettségről ekkor jól látható táblát helyeztek el a bolthelyiségben, amely nemrég még eredeti rendeltetése szerint cipőüzlet volt.

Súlyosan rongálva, szakszerűtlenül

A KÖH Műtárgyfelügyeleti Irodához péntek délelőtt érkezett bejelentés, miszerint a cipőbolt védett berendezését az új tulajdonos teherautóval szállíttatja el.

Az iroda munkatársai ekkor a helyszínre siettek, ahol megállapították, hogy "a korabeli, védett berendezéseket, bútorokat súlyosan rongálva, szakszerűtlenül, nem megfelelő képzettségű mesteremberek szétszerelik, elbontják, egy részét már elszállították" - fogalmazott a hivatal.

A helyszíni ellenőrzés során a szakemberek az engedély nélküli munkálatok azonnali leállítására szólították fel a helyszínen dolgozókat.

A jogszabályok szerint elrendelhetik az eredeti állapot visszaállítását, valamint örökségvédelmi bírsággal sújthatják a tulajdonost, "különös tekintettel arra, hogy nem lehet félreértésre hivatkozni, hiszen a berendezés védettségére a falra szerelt, jól látható tábla is felhívta a figyelmet".