Vádat emeltek két ipari kém ellen

2010.04.19. 14:46
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség H. Sándor Gábor és két társa ellen iparjogvédelmi jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette és gazdasági titok megsértésének bűntette miatt. A Diagon kontra Diachem ipari kémkedési ügyben a sértett céget négymilliárdos kár érte.

A vádirat szerint a Diagon Kft. 1989 óta labordiagnosztikával (hematológiai reagensek fejlesztésével, illetőleg gyártásával) foglalkozik, termékeit több, mint 100 országba exportálja. A cég termékeinek nagy része oltalom alatt álló szabadalom alapján készül, melynek jogosultjai a Diagon Kft. tulajdonosai.

H. Sándor Gábor és T. Lajos vádlottak több évig a Diagon Kft. alkalmazásában álltak, munkakörükből adódóan hozzáférésük volt a kft. működéséhez, tevékenységéhez szükséges minden olyan adathoz, melyek titokban tartása a cég alapvető üzleti, gazdasági érdeke volt. A vádlottak a munkaszerződésük és munkaköri leírásuk szerint felelősek voltak munkáltatójuk üzleti titkainak megőrzéséért.

A vádlottak a 2007. augusztusa és 2008. áprilisa közötti időben, egymás tevékenységéről tudva, külön-külön, de összehangoltan összesen több mint 11000, különféle adattartalmú állományt másoltak le a Diagon Kft. számítástechnikai rendszerében tárolt állományokból, melyek között minden olyan információ szerepelt, melyek felhasználásával más számára is lehetővé vált a cég termékeinek gyártása és forgalmazása, piaci helyének átvétele.

A vádlottakkal a Diagon Kft-től való távozásuk után P. Zsolt vádlott kötött velük munkaszerződést. A vádlottak a Diagon Kft-től megszerzett adatokat megosztották P. Zsolttal, hogy a közreműködésükkel P. Zsolt saját cége, a Diachem nevében és javára hasznosítsa azokat.

Szűk két évvel ezelőtt a vámosok a ferihegyi repülőtéren csaptak le a gyanúsítottakra, akik Moszkvába szerettek volna utazni, hogy ott üssék nyélbe az üzletet a Diachemmel, és átadják a Diagon rendszeréből lementett adatokat. A Diagon Kft-nek az adatlopás több mint 4 milliárd forint kárt okozott.

A Népszava korábban azt írta, hogy a Vám- és Pénzügyőrség nyomozása során az ipari kémkedés gyanúsítottjainak, közvetítőinek, megrendelőinek kapcsolatrendszerét, valamint a cégek tulajdonosi körét is feltérképezték. A Diachem tulajdonosi körében felbukkant Kékessy Dezsőnek, Orbán Viktor bizalmasának, a korábbi Fidesz-kormány idején a párizsi nagykövetnek a lánya is – számol be a Népszava. A nyomozás kezdetekor, 2008 május végén Kékessy Katinka hirtelen kiszállt a nevével is fémjelzett cégből.