Kézzel kutatnak a tibeti földrengés túlélői után

2010.04.20. 15:12
Nemzeti gyásszal emlékeznek szerdán a kínai földrengés áldozataira. A katasztrófa helyszínén, a Himalájában havazás és esőzések nehezítik a mentőalakulatok amúgy sem könnyű helyzetét. A körülmények miatt még mindig nem érkeztek meg a munkagépek az áldozatok kiszabadításához.

Egy héttel az ország  északnyugati részét megrázó, a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés után még mindig javarészt kézi erővel mentik az áldozatokat, jelentette a BBC és az AP. A mentési munkálatokat a központtól való nagy távolság, és nehéz hegyvidéki terep mellett a rossz időjárás is nehezíti, a havazás és az esőzések miatt nehéz megközelíteni a katasztrófa helyszínét. Jüshu megye amúgy is 1835 kilométerre van Pekingtől, 3700-4000 méteres magasságban.

A mentést végző katonák nincsenek hozzászokva a nagy magassághoz, emiatt rengetegen szenvednek légszomjtól és más hegyibetegségektől.

A lakosság 97 százaléka tibeti nemzetiségű, a mentést emiatt nyelvi akadályok is nehezítik. De azóta a munkálatokban már tibeti buddhista szerzetesek is részt vesznek. Az 50 éve száműzetésben élő dalai láma kérte a kínai vezetőséget, hogy hadd látogathasson el a katasztrófa sújtotta területre. A hétfői pekingi kormányértekezlet után a szerintük szeparatista vallási vezető kérésére nem reagáltak, csupán egy nyilatkozatot adtak ki, miszerint ellenséges külföldi erők szabotálni akarják a mentéseket.

Hétfőn, 5 nappal a földrengés után három embert sikerült kimenteni, egyikőjük, egy négyéves kislány úgy maradt életben, hogy szülei bambusznádak segítségével juttattak be neki ételt a törmelékek alá. A tanítás az összedőlt iskolaépületet helyettesítő sátrakban folyik. A túlélők körülményeire jellemző, hogy a fagypont alatti éjszakákat kevés meleg ruhával felszerelve sátrakban kell átvészelniük a főleg fából és vályogból készült házak összedőlése miatt. A város 85 százaléka elpusztult.

Az áldozatok emlékére szerdán gyásznapot tartanak,  Kína egész területén és a külföldi kínai nagykövetségeken, konzulátusokon félárbócra eresztik a zászlókat. A gyásznap miatt minden szórakozóhely, bevásárlóközpont, színház és mozi zárva marad. Az érintett részeken gyászszertarásokat tartanak, délelőtt 10-kor 3 perces csenddel adóznak az elhunytaknak. A halottak száma időközben meghaladta a 2000-et, a súlyos sérülteké a 12 000-et a Csinghaj (Qinghai) tartománybeli Jüshu megyében. És majdnem 200 embert még mindig nem találnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport