Vádemelési javaslat a Magyar Gárda ügyében

2010.04.20. 16:19 Módosítva: 2010.04.20. 20:21
K. Róbertet, a Magyar Gárda főkapitányát és két társát egyesülési joggal való visszaélés mellett törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással is gyanúsítja a rendőrség. Vádemelési javaslatot küldtek az ügyészségnek.

A rendőrség vádemelési javaslattal tovább küldte a Magyar Gárda elleni nyomozás anyagait az ügyészségnek, áll a Budapesit Rendőr-főkapitányság honlapján. K. Róbertet, a Magyar Gárda főkapitányát és két társát egyesülési joggal való visszaéléssel és törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással gyanúsítják.

A nyomozók több mint száz tanút hallgattak ki, köztük a Magyar Gárda Egyesület időközben kilépett alapító tagjait. A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy a Magyar Gárda egy katonai hiearchia alapján, parancsuralmi rendszerben felépített és működtetett szervezet, amelynek nyíltan vállalt célja a rendfenntartás a rendőrség mellett vagy helyett, és egyben az állam rendfenntartó monopóliumának megtörése.

A Fővárosi Ítélőtábla 2009. júliusában feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az első- és másodfokú ítélet szerint az egyesület hívta életre a Magyar Gárdát, amelyet mozgalomként működtet, vagyis az adta a jogszabályi keretét a Magyar Gárda Mozgalomnak. Az Egyesület feloszlatásáról szóló döntés kiterjedt a mozgalomra is, írják a police.hu-n.

A rendőrség szerint K. Róbert megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a jogerős bírói döntéssel ellentétesen tovább működtette a mozgalmat. demonstrációkra hívta össze a tagokat, a gárda a tagtoborzó gyűléseket tovább folytatta. Két 2009. júliusi rendezvényen is a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájának viselésére szólította fel a jelen lévő gárdistákat, és bejelentette, hogy a Magyar Gárdát a bírói döntés ellenére is tovább működtetik.

Beszédével és magatartásával a jogerős bírói ítélettel szembeni általános engedetlenségre szólította fel a hallgatóságot, állítja a rendőrség. "Ezen cselekménye alkalmas törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntett megalapozott gyanújának, valamint folytatólagosan elkövetett egyesülési joggal visszaélés vétsége megalapozott gyanújának megállapítására" - olvasható a rendőrség közleményében.

A rendőrség szerint V. Gábor és H. Krisztián pedig megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a 2009. november 22-i egyik rendezvényen vezényszavakat adtak ki, és irányították a Magyar Gárda vonulását a Bartók Béla úton.  Mint a közleményben hozzátették, a két férfi a rendezvényen a feloszlatott Magyar Gárda vezetőjeként vett részt, ott vezetői minőségben tevékenykedett, ez pedig alkalmas az egyesülési joggal való visszaélés vétsége megalapozott gyanújának megállapítására.