Nem kért életfogytiglant az ügyész a Koszi-klán tagjaira

2010.04.20. 18:30
Annak ellenére, hogy bűnszervezetben, a legsúlyosabb bűncselekmények, közöttük emberölés és fegyveres rablás elkövetésnek vádjával állnak bíróság előtt a Koszi-klán tagjai, az ügyész egyetlen vádlottnál sem indítványozta az életfogytig tartó fegyházbüntetést a Legfelsőbb Bíróságon tartott tárgyaláson.

Az ügyész keddi vádbeszédében azt mondta: a 41 vádlott közül kilenc ember követte el a legsúlyosabb bűncselekményeket. Közülük heten érdemelnének életfogytiglant, de mivel a legnagyobb súlyú bűncselekménnyel vádolt P. Sándor vádalkuja és vallomása alapján sikerült feltárni a bűnszervezet szövevényes ügyeit, s így más bűncselekmények elkövetésére is fény derült, az ő esetében nem kezdeményezik a legsúlyosabb ítéletet. Így ettől eltekintenek a többi vádlott esetében is.

Az ügyész szerint a halmazati büntetés elegendő teret ad a bíróságnak, hogy súlyozni tudjon a büntetések kiszabása során. Az ügyész 37 vádlottra kért fegyház, illetve börtönbüntetést, négy vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a diósdi kettős gyilkosság, a budapesti Egér és Szerémi úti, pénzszállítók elleni, illetve két bankfiók fegyveres kirablása, valamint a százhalombattai olajlopások ügyében tartott, kommandósok által biztosított bírósági tárgyalás vádlottjaira.

Az Sz. Károly és társai ellen indított büntetőper keddi tárgyalásán az ügyész a vádbeszédében azt mondta: mind a különösen védett tanú vallomása, mind a lehallgatott telefonhívások, illetve a további vádlottak részbeni beismerő vallomása alapján bizonyítható, hogy Sz. Miklós és testvére, István felbujtóként részesei voltak a diósdi gyilkosságnak, amelyet P. Sándor huszonhatodrendű és K. Ferenc huszonhetedrendű vádlottak hajtottak végre azért, mert a Pipás néven ismert F. József megzsarolta a huszonharmadrendű Cz. Attilát, és részt kért az olajlopás nyereségéből.

Az ügyész szerint a diósdi gyilkosság megakadályozható lett volna, ha a hatóságok az olajlopások ügyében - amely a peranyagokban szereplő összegeknél sokkal nagyobb nagyságrendű, így több száz millió, vagy akár milliárdos összeghatár is lehetett - már az akkor rendelkezésre álló információk alapján őrizetbe veszik a 2005. április elsejére virradóra Diósd és Érd határában agyonlőtt F. Józsefet, illetve társát, a Colosként ismert K. Norbertet.

A vádhatóság bizonyítottnak látta, hogy a bűnszervezet tagjai, K. Ferenc, Cz. Attila, H. Krisztián, Sz. István és P. Zoltán fegyverrel támadtak meg egy-egy pénzszállító autót az Egér úton, illetve a Szerémi úton. Az Egér úti támadásnál 72 millió 43 ezer forintot zsákmányoltak, a Szerémi útnál azonban - bár egy kézigránátot is használtak - nem sikerült a rablás. Támadást intéztek a XIX. kerületi, Fő utca 3. szám alatt lévő K&H bankfiók, illetve a III. kerületi, Vízimolnár utcai Intereurópa Bank ellen. Az óbudai bankban meglőtték a biztonsági őr lábát és másfél millió forintot raboltak, míg a kispesti bankból a rendőrségi riasztás miatt kénytelenek voltak hátrahagyni 18 millió forintot.

A vád bizonyítottnak látta, hogy a huszonharmad rendű vádlott, Cz. Attila, P. Sándor, K. Ferenc és a harmincadrendű K. Antal az üzemanyag-forgalmazással foglalkozó, K. Antal szállítmányozással foglalkozó cégének érdekeiket sértő legális cégek ellen is felléptek: 2003. december 1-jén a XVII. kerületben hat lövéssel megsebesítették S. László részvénytársasági igazgatót, de a sértett túlélte a merényletet. Egy másik esetben a rivális üzemanyag-szállító vállalkozás egyik tartályautójára lőttek rá vállról indítható rakétával, egy harmadik esetben pedig 12 kamionra 42 lövést adtak le, hogy megakadályozzák a tartályautók munkába állítását.

A Koszi-klán tagjait érintő, "diósdi maffiaperként" ismertté vált büntetőügy két évvel ezelőtt, 2008. április elsején kezdődött a Pest Megyei Bíróságon. A per alatt a vádlottak egy részének, köztük a bűnszövetség fejeként ismert Sz. Istvánnak lejárt előzetes letartóztatásban tölthető legfeljebb három éve, így ők házi őrizetbe kerültek. Időközben négyen megsértették a kényszerintézkedés szabályait, ezért a bíróság ismét előzetes letartóztatásba helyezte őket. A Koszi-klán egyik tagja, K. Ferenc ellen február 19-én, Sz. István ellen idén március 12-én rendelték el újból az előzetes letartóztatást.

A tizenkilenced- és huszadrendű vádlott esetében az ügyész a bíróságtól azt kérte, súlyosító körülményként vegye figyelembe, hogy a lopást bűnszervezet tagjaként, akkor még aktív rendőrként követték el.

A többi vádlott esetében az ügyész fegyház, illetve börtönbüntetést kért jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás; súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás; aljas indokból elkövetett testi sértés; különösen nagy értékre elkövetett fegyveres rablás, illetve kísérlete; előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés, illetve a bűncselekmény elkövetésében való felbujtás; lőfegyverrel és lőszerrel, illetve robbanóanyaggal való visszaélés miatt, amely bűncselekményeket bűnszervezet tagjaiként követték el.

Ítélet legkorábban május végén, június elején várható.