Paszkál
10 °C
15 °C

Mérgező marokkói paprikák Magyarországon

2010.04.22. 19:34
Két, Marokkóból érkezett paprikaszállítmányban találtak mérgező hexaklór-benzolt. A beszállító szerint ezekből az édes és hegyes zöld paprikákból nem került magyarországi boltokba, a hatóságok azért azt kérték az üzletektől, hogy ellenőrizzék Marokkóból származó készletüket.

Újabb két, Marokkóból származó paprikaszállítmányról derült ki, hogy mérgező, hangzott el az RTL híradójában. Mindkettőt ugyanaz a cég hozta be, amelyiknek az egyik márciusi szállítmányáról nemrég derült ki, hogy 45-ször több permetszer van rajta, mint a megengedett.

A beszállító azt mondta, csak átvitte Magyarországon a paprikákat, a növényvédelmi ellenőrök szerint a magyar boltokba is kerülhetett belőle.

A most felfedezett egyik mérgező paprikaszállítmány a márciusihoz hasonlóan hagyományos édespaprika, a másik pedig hegyes zöld. Ezekben úgynevezett hexaklór-benzolt találtak. Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény-, és talajvédelmi igazgatója azt mondta, ez egy tiltott, veszélyes növényvédőszer, ami Európában nem is használható már. Aki több kilót eszik az ilyen szennyezett paprikából, annál a méreg emésztési vagy hormonális problémát okozhat.

A beszállító cég azt mondta az ellenőröknek, hogy a mérgező paprikákból Magyarországon nem, csak Boszniában adott el, de a szakemberek szerint magyar üzletekbe is kerülhetett. Az RTL megkereste az egyik hipermarketet, ahol többféle marokkói paprikát árulnak, itt valamennyit bevizsgálták és az eredmények rendben vannak.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közben felszólította az üzleteket, hogy minden Marokkóból származó paprikát ellenőrizzenek.