Előzetesbe kerülnek az autós lövöldözés gyanúsítottjai

2010.04.23. 17:24
Hivatalos személy elleni erőszak és lopás bűntette miatt kell felelniük azoknak a férfiaknak, akik elmenekültek egy csütörtöki rendőri igazoltatás elől és az autóval a figyelmeztető lövések hatására sem álltak meg.

A rendőrök csütörtök kora délután egy lopott rendszámú Ford típusú terepjárót akartak ellenőrizni a XIX. kerületi Vak Bottyán utcában, de a jármű vezetője elhajtott. A rendőrök üldözőbe vették a járművet, majd annak megállítása érdekében más rendőrautókkal elállták az utat az Üllői úttal párhuzamos József Attila utca és az Árpád utca kereszteződésénél, de a "záron" a terepjáró áttört, s a leadott figyelmezető lövések ellenére tovább menekült.

Két sarokkal távolabb, a Zrínyi utcánál a három férfi a járművet hátrahagyva gyalogosan elmenekült. Egyiküket, aki megsérült, a helyszín közelében fogták el egy polgárőr segítségével. A két elfogott férfit őrizetbe vették, harmadik társuk ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A BRFK pénteki közlése szerint a fegyverhasználat jogszerű és szakszerű volt. Az intézkedő rendőrök a lövéseket a menekülő járműre adták le, nem személyre. A  tárgyra leadott lövés a BRFK szerint a hatályos jogszabályok értekmében nem minősül lőfegyverhasználatnak.

A tájékoztatás szerint a mentőszolgálat munkatársai megállapították, hogy a helyszín közelében elfogott férfi sérülései nem igényelnek orvosi ellátást, kórházba szállítása nem indokolt. A BRFK közleménye szerint a két elfogott férfi nem szerepelt a körözési nyilvántartó rendszerben, de arról, hogy miért menekültek el, illetve kihallgatásuk során mit mondtak, nem kívántak tájékoztatást adni.

A menekülésre használt Ford Ranger típusú terepjárót április 9-én, a járműre felszerelt rendszámot pedig néhány napja lopták a főváros III. kerületéből. A terepjáróban utazók csütörtökön egy Seat Ibizát kíséreltek meg ellopni Kispestről, de mivel a járművet nem sikerült beindítaniuk, a később menekülésre használt terepjáróval akarták elvontatni.

A BRFK szerint az autótolvajok feltartóztatása és elfogása érdekében felállított útzár minden tekintetben szakszerű volt. A menekülők a korábbi rendőri felszólításokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyták, majd az intézkedő rendőrök szolgálati autójának szándékosan nekihajtottak.

Az útzárat a tolvajok az általuk használt, lényegesen nehezebb és nagyobb teljesítményű autóval áttörték. Az üldözés során három rendőrségi és egy "civil" gépkocsi rongálódott meg, a kárérték meghatározása folyamatban van.

A BFRK sajtóosztályának közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a már elfogott két férfival, valamint a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó Duka Leventével szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A BRFK velük szemben lopás bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást.

A két elfogott férfit őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat, amelyről az illetékes bíróságnak 72 órán belül kell döntést hoznia. A még szökésben lévő Duka Levente ellen országos elfogatóparancs van érvényben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport