A britek hisznek a mesékben

2010.04.28. 11:03
A harmincas években komoly fejtörést okozott a skót rendőröknek, hogyan védjék meg a vadászoktól a Loch Ness-i szörnyet. Manapság se változott sokat a britek hozzáállása, az utóbbi 25 évben csaknem ezer, szellemekhez köthető jelenséget regisztráltak.

A skót rendőrök a harmincas években hittek a Loch Ness-i szörny létezésében, meggyőződésük annyira határozott volt, hogy még próbálták őt megvédeni a vadászoktól is, írja az SBS. A skót nemzeti archívumból előkerült, 1938 augusztusában kelt levél szerint a skót rendőrség álláspontja az volt, hogy a szörny megóvásának leghatékonyabb módja a védetté nyilvánítás. Abban ugyanakkor nem voltak biztosak, hogy a szörnyet így valóban békén hagyják.

A Loch Ness-i szörny hószobra Brightonban, 2009-ben (Fotó: Glyn Kirk)
A Loch Ness-i szörny hószobra Brightonban, 2009-ben (Fotó: Glyn Kirk)

A britek élénk fantáziájára bizonyíték az is, hogy az elmúlt 25 évben csaknem ezer, szellemekhez köthető jelenséget regisztrálták szemtanúk beszámolói alapján, a legtöbbet Yorkshire-ben észlelték, írja a Telegraph. Kutatók szerint manapság ugyanannyira foglalkoztatja az embereket a démonok, ördögök és gonosz lelkek világa, mint a középkorban.

Incubusok márpedig léteznek?
Incubusok márpedig léteznek?

Lionel Fanthorpe, aki megmagyarázhatatlan jelenségek kutatásával foglalkozik, kifejtette, hogy a technológia és a tudományok fejlődése ellenére még mindig rengetegen valóságosnak tartják a farkasembereket, a vízi démonokat, vámpírokat és azokat a gonosz szellemeket, amik szexuálisan zaklatják alvó áldozataikat. Sokan halottakat látnak visszatérni, különösen az öngyilkosok megjelenése foglalkoztatja az embereket.

Fanthorpe szerint kortól függetlenül mindig érdekli majd az embereket, ha sajátos, elsőre érthetetlen jelenségekkel találkoznak, és a népesség növekedésével ezek észlelésének száma is majd folyamatosan nő.