Paszkál
10 °C
15 °C

Bűnösnek mondták ki a Tettrekész vezetőjét

2010.04.29. 14:28
Bujtogatásért 160 ezer forint pénzbüntetést kapott Szima Judit, a Tettrekész vezetője, akit alezredesi rangjától is megfosztottak. Az ügyész és Szima Judit is fellebbezett az ítélet ellen.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa elsőfokon folytatólagosan elkövetett bujtogatásban bűnösnek találta Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát. 160 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, mellékbüntetésként pedig lefokozták, alezredesi rendfokozatától megfosztották.

A főtitkárra kirótt büntetés ellen az ügyészség és Szima Judit is fellebbezett. A katonai ügyész három év börtönbüntetést és lefokozást kért, ezért súlyosbításért, míg a főtitkár az ellene folyó eljárás megszüntetéséért fellebbezett.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint még 2007 májusában felkerült a szakszervezet, a TMRSZ honlapjára Szima Judit főtitkár rendelkezésére három olyan dokumentum, amelyek tartalma a vád szerint "alkalmas arra, hogy a rendőrség állományán belül az előljáró, illetve a szolgálati rend, vagy fegyelem iránt engedetlenséget szítson". Ezért az ügyészség Szima Judit rendőr alezredest folytatólagosan elkövetett bujtogatás vétségvel vádolja.

A büntetőper kezdetét eredetileg januárra tervezte a bíróság, de Szima Judit betegsége miatt csak március 30-án tartották meg az első tárgyalást, amelyen ismertették a vádat.

Az április 8-ai tárgyaláson Szima Judit azzal érvelt, hogy nem tett mást, csak a belső anomáliákra hívta fel a figyelmet. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezután három tanút hallgatott meg: a TMRSZ honlapjának készítőjét, a web-oldal működtetőjét és egy rendőrtisztet, aki olvasta a honlapra felkerült, a vádban szereplő írásokat. Elutasították a védelemnek a bíróság ellen még március végén benyújtott elfogultsági kifogását, de Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd csütörtökön újra kezdeményezte, hogy állapítsák meg Tóth Szabolcs bíró elfogultságát és függesszék fel az eljárást. A tárgyaláson kialakult polémia után a bíró 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta Gaudi-Nagy Tamás védőt.

Három héttel ezelőtt a bizonyítási eljárás végén Szima Judit rosszulléte miatt félbe kellett szakítani büntetőperének tárgyalását, magas vérnyomása miatt kórházba szállították.