Jenő
-3 °C
6 °C

Befejezték Várkonyi László hegymászó keresését

2010.04.29. 10:09 Módosítva: 2010-04-29 11:21:57
Öt sherpa és egy kínai hegymászócsapat kereste a magyar hegymászót, akit lavina sodort el április 26-án. Csütörtök délelőtt befejezték a keresést, szerintük nincs esély, hogy élve megtalálják. A kínai hatóságok kiadják a hivatalos igazolást arról, hogy Várkonyi László halálos balesetet szenvedett.
Várkonyi László
Várkonyi László

A Salamandra hegymászó blog információi szerint a baleset másik sérültje, Klein Dávid ma jön le a hegyről, a baleset óta a jégomlást zúzódásokkal megúszó hegymászó 6400 méteren, az előretolt alaptáborban tartózkodott. Magyar idő szerint csütörtök délelőttig öt sherpa hegymászó és egy kínai hegymászócsapat kereste Várkonyit, majd abbahagyták a kutatást, mert a kínaiak szerint nincs már esély, hogy élve megtalálják.

Az alanarnette.com hegymászóoldal közölte azt a levelet, ami szerint Jamie McGuiness szemtanúja volt Várkonyi László és Klein Dávid balesetének.

Az új-zélandi hegymászó április 26-án, nepáli idő szerint 12.20-kor látta, hogy az Északi Nyeregből egy jégfal zuhan le, egy olyan időpontban, amikor rengeteg mászó volt az úton. Látta, ahogy a magyarokat a lavina aláhulló darabjai eltalálják, hogy kiszakadnak a rögzített biztosítóköteleik és egyikük a gleccserszakadékba csúszik és betemeti a jég. "A törmelék jég volt, nem szikla lavina. Nem volt óriási, de annyian voltak az úton, hogy egy kisebb tömb is halálos lehetett"

A két magyar hegymászót hétfő délután sodorta el lavina a Mount Everesten: Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid pedig megsérült. Az alpinisták arra készültek, hogy oxigénpalack nélkül érjék el a Mount Everestet, először a magyar hegymászás történetében. Klein Dávid első beszámolója a balesetről kedd délután került fel az expedíció honlapjára. Ebben azt írja, hogy éppen az előretolt alaptábor felé tartottak, amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt. Klein Dávidot a jég ledobta egy függőleges jégfalra, amin lógva állt meg, a rögzített kötélen. Abban reménykedett, hogy mögötte lévő társát elkerülte a lavina. Később tudta meg, hogy Várkonyi László eltűnt.

A két hegymászó március 27-én indult meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévő csúcsát. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?