Befejezték Várkonyi László hegymászó keresését

2010.04.29. 10:09 Módosítva: 2010.04.29. 11:21
Öt sherpa és egy kínai hegymászócsapat kereste a magyar hegymászót, akit lavina sodort el április 26-án. Csütörtök délelőtt befejezték a keresést, szerintük nincs esély, hogy élve megtalálják. A kínai hatóságok kiadják a hivatalos igazolást arról, hogy Várkonyi László halálos balesetet szenvedett.
Várkonyi László
Várkonyi László

A Salamandra hegymászó blog információi szerint a baleset másik sérültje, Klein Dávid ma jön le a hegyről, a baleset óta a jégomlást zúzódásokkal megúszó hegymászó 6400 méteren, az előretolt alaptáborban tartózkodott. Magyar idő szerint csütörtök délelőttig öt sherpa hegymászó és egy kínai hegymászócsapat kereste Várkonyit, majd abbahagyták a kutatást, mert a kínaiak szerint nincs már esély, hogy élve megtalálják.

Az alanarnette.com hegymászóoldal közölte azt a levelet, ami szerint Jamie McGuiness szemtanúja volt Várkonyi László és Klein Dávid balesetének.

Az új-zélandi hegymászó április 26-án, nepáli idő szerint 12.20-kor látta, hogy az Északi Nyeregből egy jégfal zuhan le, egy olyan időpontban, amikor rengeteg mászó volt az úton. Látta, ahogy a magyarokat a lavina aláhulló darabjai eltalálják, hogy kiszakadnak a rögzített biztosítóköteleik és egyikük a gleccserszakadékba csúszik és betemeti a jég. "A törmelék jég volt, nem szikla lavina. Nem volt óriási, de annyian voltak az úton, hogy egy kisebb tömb is halálos lehetett"

A két magyar hegymászót hétfő délután sodorta el lavina a Mount Everesten: Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid pedig megsérült. Az alpinisták arra készültek, hogy oxigénpalack nélkül érjék el a Mount Everestet, először a magyar hegymászás történetében. Klein Dávid első beszámolója a balesetről kedd délután került fel az expedíció honlapjára. Ebben azt írja, hogy éppen az előretolt alaptábor felé tartottak, amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt. Klein Dávidot a jég ledobta egy függőleges jégfalra, amin lógva állt meg, a rögzített kötélen. Abban reménykedett, hogy mögötte lévő társát elkerülte a lavina. Később tudta meg, hogy Várkonyi László eltűnt.

A két hegymászó március 27-én indult meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévő csúcsát. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza.