Az igazgató utasítására verték egymást a gyerekek

2010.04.30. 10:45
Egymással pofoztatta meg a gyerekeket a Heves megyei Kál általános iskolájában az igazgatónő - adta hírül a Roma Sajtóközpont. Az igazgatónő elismerte, hogy valóban megtörtént az eset, de szerinte a gyerekek maguk választották ezt a büntetést. Az ügyben az ombudsman is vizsgálódik.

A három 10 év körüli gyerek iskolából hazafelé csúnya szót írt fel a helyi zöldséges utcán álló árjegyzékére. Miután az esetre fény derült, egy tanár elvitte őket a zöldségeshez, aki nem ismerte fel a firkálókat, a gyerekek  azonban az iskolában bevallották tettüket. A három rendetlenkedőt az igazgatónő arra utasította, hogy büntetésképpen pofozzák fel egymást. A Roma Sajtóközpontot a szülők értesítették az esetről.

A gyerekek, elmondásuk szerint először azt hitték, hogy „az igazgató néni viccel”, ezért csak „kicsi pofont” adtak egymásnak, de a pedagógus rájuk szólt, hogy „nagyobbat üssetek, különben én jövök”.

Miután már a harmadik körben ütlegelték egymást, az igazgatónő rájuk parancsolt, hogy „pirosítsátok ki a másik oldalt is”, és csak ezután engedte el őket. Otthon a gyerekek furcsán viselkedtek, féltek, nem válaszoltak a kérdésekre, ez tűnt fel a szülőknek. Egyikük édesapja az oktatási ombudsmanhoz fordult az ügyben.

Aáry Tamás Lajos azonnal vizsgálatot indít, mihelyt megkapja a szülők panaszlevelét. Véleménye szerint nem lehet mentség, hogy az igazgató nem ütötte meg a gyerekeket, mert olyan helyzetet, teremtett, amelyben a gyerekeknek kellett egymást verniük. „Sőt, akár súlyosabb is lehet a megítélése ennek, mint ha az igazgató személyesen bántalmazta volna a diákokat” - nyilatkozta a sajtóközpontnak.

Az igazgatónő szerint a gyerekek ötlete volt

Az iskola igazgatónője, Miksi Jánosné elismerte, hogy történt ilyen eset, azt viszont tagadta, hogy a gyerekeket megfenyegette volna, vagy hogy meg akarta őket verni.

"Tudja, falun élünk, itt ismerik egymást az emberek, és elvárható, hogy ennek megfelelően viselkedjenek. Valóban voltak gondok, csúnyán beszéltek, felírtak olyat is, amit nem kellett volna, és a polgármester úr megkért, hogy járjunk utána.

Ők bevallották, hogy mit csináltak, én pedig megkérdeztem tőlük, hogy mi legyen a büntetésük. Beírást meg pofont javasoltak, mire én mondtam, hogy rendben van, a beírást megadom, ti pedig a pofont adjátok meg magatoknak. De ez csak jelképes pofon volt, az igazi büntetés inkább az volt, hogy délutánonként itt kellett maradniuk korrepetálásra."

Az igazgatónő nem tudott róla, hogy az ombudsman vizsgálatot indítana, és azt sem érti, hogy mért tett panaszt ellenük az apuka. "Nem értem az egészet, mert beszéltünk utána az apukával, és még ő maga kért bocsánatot a gyerek miatt."

A polgármester nem tervez lépéseket az igazgatónő ellen

A község polgármestere szerint összetett ügyről van szó. Az Index megkeresésére Tompa Vilmos elmondta, hogy tudomása szerint a gyerekek "röhögve jöttek ki" az eset után az igazgatónőtől.

"Összesen nyolc gyerekről van szó, akikkel egyszerűen nem lehet bírni. Molesztálják a lakosokat amerre hazafelé járnak, folyamatosan  becsöngetnek hozzájuk, dobálják a házaikat. Már felállítottunk egy őrséget, ahol romák vigyáznak arra, hogy a gyerekek ne rendetlenkedjenek."

A polgármester szerint rendőrségi ügyek is folynak a diákok ellen, zsarolás miatt, az iskola angoltanára is miattuk mondott fel. Legutóbb pedig egy kislány italába csempésztek gyógyszert, amitől a gyerek annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett vinni.

"Behivattam a szülőket, az igazgatónőt is, mert olyan felháborodás lett Kálban, hogy majdnem felvonulás szerveződött a sértett szülőkből - mondta a polgármester. Ha még egyszer ilyen előfordul, ennek a nyolc gyereknek el kell hagynia az iskolát, mert azt nem hagyom, hogy a  tanárok menjenek el miattuk."

Tompa szerint a pofozkodós eset bár valóban megtörtént, de a gyerekek túldramatizálták azt, ő pedig semmilyen lépést nem tervez az igazgatónő ellen, inkább megdícséri. "Énhozzám jöhet az ombudsman is, neki is meg fogom mondani, hogy inkább angoltanárt küldjön. Nekem fontosabb, hogy tanárok legyenek az iskolában." - mondta.