Hibák sorozata okozhatta az olajszivárgást a Mexikói-öbölben

2010.05.04. 11:08
Túl mélyre fúrtak, kispóroltak egy elzárócsapot és nem vették észre, hogy rosszul zár a betondugó, fogalmaztak meg vádakat a BP-vel szemben a felrobbant és elsüllyedt olajfúró tornyon dolgozók. A Mexikói-öbölben történt katasztrófa súlyos természeti károkat okozhat. A szennyezés forrását most egy négyemeletes kupolával kell lezárni.

Teljes deffenzívába szorult a BP luisianai tengeri olajfúrótornya felrobbanása után. A robbanást követő olajszivárgás katasztrófával fenyegeti a Mexikói-öböl amerikai partvidékét.

A BP egyrészt megoldást próbál találni a szivárgás megfékezésére. Egy négyemeletes kupola építésén dolgoznak, amit aztán a tenger mélyére eresztenének, így meggátolva az olaj elkeveredését a tengervízzel. A kupola alól egy tartályhajóba szivattyúznák az olajat.

A módszer más esetben már sikeresnek bizonyult, de eddig csak sekély vizekben tesztelték, olyan mélységben, mint ahol a mostani katasztrófa történt, még sosem, írja a New York Times.

A BP nem csak a katasztrófa, hanem a céget ért vádak ellen is védekezik. Egy, a katasztrófát túlélő munkatársuk állítása szerint a kutatótorony a megengedett húszezer láb mélység helyett 22 ezer láb mélységig fúrt le. A BP szóvivője, Andrew Gowers tagadja ezt, állítása szerint engedélyük 20 211 láb (6160 méter) mélységig szólt, de csak 18 360 láb (5596 méter) mélységbe fúrtak le.

Egy másik munkás szerint a kutatófúró szerkezet építésekor kihagytak egy mélytengeri szelepet, amit kétszáz lábbal a tengerfenék alatt szokás elhelyezni. A költséges szerkezettel vész esetén le lehet zárni a kutakat - a normál fúrótornyokon ez alapfelszerelésnek számít.

A kutatófúrás során azonban a neve elhallgatását kérve nyilatkozó munkás szerint megspórolták a szelep kiépítését. "Kockázatot vállaltak, hogy pénzt takarítsanak meg" - jelentette ki Mike Papantonio ügyvéd, aki a louisianai halászokat és rákászokat képviseli. Az olajszennyezés a rákászok és halászok megélhetését fenyegeti.

Más szakértők szerint a katasztrófát egy harmadik hiba okozhatta. A sikeres kutatófúrás után a BP már a kút ideiglenes lezárására készült. Ilyenkor speciálisan előkészített betont fecskendeznek a kútba, amit aztán az olajnyomás visszatol, így végül egy betonkúp képződik a kút tetején. A károsultak jogi képviselői szerint a lezárás nem sikerült, a felhalmozódó gáz pedig végül áttörte a betondugót. Az ügyvédek szerint a BP felügyelői nem vették észre vagy figyelmen kívül hagyták a figyelmeztető jeleket.

Az olajtársaság nem kívánta kommentálni ezeket a véleményeket.