Leeresztették a szivárgásgátló kupolát a felrobbant olajtoronynál

2010.05.07. 22:13
Pénteken a helyére eresztették a Mexikói-öbölben felrobbant olajfúrotoronynál kialakult szivárgást megakadályozni hivatott négyemeletes kupolaszerkezetet. Ezzel a technológiával eddig csak sekély vizekben kísérleteztek, semmi sem garantálja, hogy most 1700 méteres mélységben is működni fog.

Elérte a tengerfeneket az a négy emelet magas kupola, amitől a Mexikói-öbölben felrobbant kutatótorony lábánál keletkezett szivárgás megfékezését reméli BP olajipari vállalat. A kupolát péntek reggel szállították a helyére, és kezdték leereszteni az 1700 méteres mélységbe.

"Technológiai premier" - jellemezte a műveletet a BP vezérigazgatója. Kupolás módszerrel eddig csak sekély vizekben gátoltak meg szivárgásokat. "Egytől 330 méteres vízmélységig bizonyítottan működik, de ilyen mélységben sokkal nagyobb a nyomás és mások a hőmérsékleti viszonyok is, így nem lehetünk biztosak a sikerben" - nyilatkozta Tony Hayward vezérigazgató.

A kupolát lassan bocsájtották a mélybe, folyamatosan figyelemmel kísérve, hogy ne történjen baj. Az, hogy a módszerrel sikerül-e megakadályozni a szivárgást, csak pár nap elteltével lehet biztosan kijelenteni.

A BP olajfúrótornya április 20-án gyulladt ki, valószínűleg spórolások és mulasztások sorozata miatt. A tűz és a robbanások miatt a torony elsüllyedt, a kút lábánál pedig szivárgás keletkezett, mely fenyegeti az amerikai partvidék élővilágát. A kútból napi ötezer hordó (közel 800 ezer liter) olaj szivárog a tengerbe.