12 év fegyház Balla Irma fiának

2010.05.10. 09:24 Módosítva: 2010.05.10. 12:56
Tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság első fokon hétfőn S. Sándort, akit édesanyja, Balla Irma volt debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt az ügyészség.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélte el S. Sándort, akit tíz évre eltiltott a közügyek gyakorlásától, és kötelezte több mint tízmillió forint perköltség megtérítésére.

Magyar György védőügyvéd szerint megismétlődött Mór: ismét egy ártatlan embert ítéltek el. Védő és védence felmentésért és az ismételten elrendelt előzetes letartóztatás megszüntetéséért, az ügyész pedig súlyosbításért fellebbezett.

Nincs kétség

Nagy Antal bíró mintegy másfél órán keresztül indokolta az ítéletet. Elmondta, hogy a vádlott végig tagadta a gyilkosság elkövetését, de a bíróság a bizonyítékok összevetésével "kétséget kizáróan" megállapította, hogy Balla Irmát fia, S. Sándor ölte meg.

Balla Irma mobiltelefonjának "semmi köze nincs ehhez a bűncselekményhez" - mondta a bíró a tanúvallomások és a szakértői vélemények egybevetése alapján. (A védelem szerint a gyilkos kezdeményezett hívást róla Debrecenben akkor, amikor S. Sándor bizonyíthatóan Bagamérban volt szalonnasütésen.)

balla451

Nagy Antal bíró rámutatott arra is, hogy anya és fia kapcsolatát állandó konfliktus jellemezte, ami S. Sándor tanulmányi előmenetelével - kimaradt az egyetemről - és azzal volt összefüggésben, hogy erős akaratú anyja elvárta: a takarításban akkor is vegyen részt otthon, ha más programja lett volna.

Így történt ez a végzetes éjszaka előtt is: "a vádlott anyja tiltása ellenére távozott a lakásból Bagamérba" - mondta a bíró.

D. Lajos először beismerte

A bíróság kizárta a többi elkövetői szálat is: elvetette, hogy Balla Irma édesapja barátnőjének, más családtagnak, az áldozat képviselői munkájával összefüggésbe hozható személynek vagy D. Lajosnak - aki előbb beismerte az emberölést, majd visszavonta vallomását - köze lett volna a brutális gyilkossághoz.

A bíró részletesen ismertette azokat a szakértői véleményeket, amelyek szerint a Balla Irma körme alatt talált, fia ruhájából származó maradványok csak "erőszakos dulakodás" következtében kerülhettek oda.

A bíróság mindezek alapján azt állapította meg, hogy más nem követhette el a gyilkosságot, csak S. Sándor, aki "alárendelt, függő viszonyának" vetett véget e brutális tettel.

Felmentésre számítottak

A Debreceni Ítélőtábla döntése alapján csaknem egy éve szabadlábon lévő S. Sándort a határozathirdetés után a rendőrök megbilincselték, és elvezették a tárgyalóteremből. Ennek láttán szinte összeomlott testvére, S. Vanda, aki elmondta, hogy fivére felmentésére számítottak.

balla450

Magyar György ügyvéd a móri téves ítélethez hasonlította a hétfői döntést, és feltette a kérdést: vajon hány évre ítélte volna a bíróság S. Sándort, ha valóban ő a gyilkos? A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ugyanis életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de legalább 30 évvel fenyegetett bűncselekmény. Ha a bíróság szerint tényleg S. Sándor a gyilkos, akkor hogyan kaphatott 12 évet? - tette fel a kérdést.

Másodfokon fel fogják menteni védencét - nyilatkozta a feldúlt ügyvéd.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport