Házkutatás a pécsi egyetemen

2010.05.10. 17:46
Házkutatást tartott a rendőrség a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) hétfőn az intézmény felnőttképzési karát érintő, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozással összefüggésben.

A gazdasági nyomozók bűnügyi zár alá helyezték a PTE 2008-2010-es teljes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját.

Imhof Gábor, az egyetem gazdasági főigazgatója azt mondta, hogy a bűnügyi zár hónapokig is eltarthat, az irattárat csak bejelentést követően, rendőr jelenlétében lehet kinyitni.

Ezzel az egyetem gyakorlatilag működésképtelenné válik, mert nem férünk hozzá a saját bizonylatainkhoz, nem tudunk pályázati, pénzügyi elszámolásokat, zárásokat készíteni, s egyebek mellett nem tudjuk végezni a folyamatban lévő, kétszáz fős létszámleépítéshez kapcsolódó teendőket sem, fogalmazott.

A főigazgató elképesztőnek nevezte, hogy az évi 55 milliárd forintból gazdálkodó, 34 ezer hallgatót képző, mintegy 6 ezer dolgozót foglalkoztató egyetem legkisebb karának feljelentését követően két és fél évre visszamenőleg lefoglalják az egész intézmény iratanyagát.

Gábriel Róbert rektor azt mondta: meg van döbbenve, mert nem a rendőrségtől, vagy az ügyészségtől, hanem folyosói pletykákból értesült a házkutatásról, és nem tudja, mi adhatott arra okot.

Engem ebben az ügyben senki nem keresett a rendőrségtől, pedig elvártam volna, hogy legalább mutassanak egy hivatalos papírt a vizsgálatról, de semmiféle dokumentumot nem kaptam, nem láttam, hangsúlyozta a rektor. Megjegyezte: elképzelése sincs, és még csak sejteni sem engedik, milyen visszaélés merülhetett fel a felnőttképzési karon.

Rendőrségi forrás szerint az ügyben az ügyészség rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, miután valaki feljelentést tett a karon folyó állítólagos visszaélésekkel, fiktív számlaadásokkal kapcsolatban.