Nem hívott orvost combnyaktöréses édesanyjához

2010.05.12. 13:44
A sávolyi férfi két hónapig hagyta szenvedni az édesanyját, a testvér már későn érkezett.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség egy 69 éves sávolyi férfival szemben, aki combnyaktörést szenvedett 89 éves édesanyjához – annak kérése ellenére – nem hívott orvost. A tavaly szeptemberben mozgásképtelenné vált asszonyt majdnem két hónapon át csak levessel táplálta, tisztálkodásáról nem gondoskodott, egyre növekvő fájdalmait látva sem hívott segítséget hozzá.

Fekete Róbert főügyészségi ügyész közleménye szerint a vádlott november közepén levelet írt a testvérének, amelyben tudatta vele édesanyjuk várható halálát, és azt, hogy intézkedett a sírhely ügyében is. A vádlott testvére másnap odautazott és azonnal orvosi segítséget kért, ám a kórházi kezelés ellenére az idős asszony két hét múlva meghalt.

Az ügyészség álláspontja szerint ez elkerülhető lett volna, ha a combnyaktörést követően időben orvosi segítséget kap. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő vádlott hasadásos elmezavarban (paranoid szkizofréniában) szenved, amely kizárta azt a képességét, hogy cselekménye következményeit felismerje vagy, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.