Az operációkat is kibírta a repülőbalesetes fiú

2010.05.13. 22:03
Több operáción is átesett, de stabil az állapota annak a kilenc éves holland fiúnak, aki egyedüliként élte túl a líbiai Tripoli repterén történt szerencsétlenséget. A Dél-Afrikából érkező Airbus 330 balesetében 103-an haltak meg.

A BBC információi szerint a holland fiú állapota stabil annak ellenére, hogy csütörtökön mindkét lábán több műtet kellett végrehajtani. A szerdai tripoli baleset egyetlen túlélőjének teljes nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A holland hatóságok egyelőre annyit árultak el, hogy a fiút Rubennek hívják, családja a dél-hollandiai Tilburgban lakott. Egy holland ismerős házaspár már útnak indult, hogy hivatalosan azonosítsa őt a kórházban. A fiút meglátogatta a holland külügyminisztérium egyik alkalmazottja is, aki a BBC-nek azt mondta, állapota kielégítő, és stabil.

A négyórás műtét után a tripoli orvos csoport vezetője is optimistán nyilatkozott. Sedig Benzala szerint a fiú jól reagált a beavatkozásra, de így is hetekbe került, amíg felépül. A műtét után a líbiai tévé is képeket mutatott a holland fiúról. A képeken fején kötéssel és oxigénmaszkkal mutatták Rubent.

Az Afriqiyah Airways balesete után a helyszínre érkező mentőcsapatok szinte az első pillanatban megtalálták az egyetlen túlélőt. A jelentések szerint közvetlenül a becsapódó gép törésénél ült. A sikeres műtétet is lényegében a gyors kórházba szállításnak köszönheti.

A holland külügyminisztérium adatai szerint a gépen mintegy 70 holland állampolgár utazott, a légitársaság annyit erősített meg, hogy a halottak közül 59 valóban holland. Az utasok között volt több líbiai, német, dél-afrikai, brit és francia, a 11 tagú legénység pedig szintén Líbiából származott.

Szemtanúk szerint a gép landolás közben robbant fel, és esett szét. A szerencsétlenség okait egyelőre nem tudták beazonosítani.