Sárlavina öntötte el Bakonycsernye egy részét

2010.05.14. 13:48
Valóságos sárlavina zúdult Bakonycsernye község alsó területeire csütörtökön; azóta folyamatosan dolgoznak az iszapréteg eltávolításán.

A jégveréssel párosuló hatalmas felhőszakadás után siralmas képet mutatott Bakonycsernye: a hömpölygő áradat által a hegyoldalakról lemosott sár és kő 25-30 centiméter vastagon borított be egyes utcákat. A sárlavina eltömte az árkokat, átereszeket, több házban bokáig állt a víz, a kertekben pedig vastagon állt az iszap, mondta pénteken Ackermann Zoltán, a község alpolgármestere.

Tájékoztatása szerint a csütörtök esti vihar elvonulása után tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek kezdték meg a házakba betört víz szivattyúzását, az önkormányzat pedig az utak megtisztítására öt nagyteljesítményű rakodógépet, s ugyanannyi közmunkást állított munkába. A "takarításból" kivették részüket a 3.200 lelkes falu lakói is, de a munkálatok még így is akár napokig eltarthatnak.

A polgármesteri hivatalhoz pénteken folyamatosan érkeztek a kárbejelentések, délig húsznál többen jelezték, hogy a vihar kárt okozott a portájukon, kertjükben.

A hegyek között meghúzódó Fejér megyei települést nem először önti el a víz és a sár. Két évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló felhőszakadás az önkormányzati tulajdonban 12 millió, a magánépületekben pedig több millió forintos kárt okozott. A probléma megoldására az önkormányzat néhány éve komplex vízvédelmi tervet dolgozott ki. Megvalósítása 800 millió forintba került volna. Pályázaton szerettek volna támogatást nyerni hozzá, de nem jártak eredménnyel.

Azt követően szakaszokra bontották a tervet, s a legsürgősebb teendők megvalósítására nyújtottak be 110 millió forint költségvetésű pályázatot, de azzal sem nyertek. Saját erőből pedig az évi 300 millió forintos költségvetésből gazdálkodó önkormányzat képtelen megoldani a problémát - jelezte az alpolgármester.

  • Hírek
  • Bankszámla