Orosz bányászok csaptak össze kommandósokkal

2010.05.15. 11:48
A bányászok pénteken késő este lezárták a vasúti síneket az oroszországi Mezsdurecsenszkben, ahol egy hete két robbanás legalább 66 bányász életét kioltotta. A kommandósokkal való összetűzés nyomán 28 bányászt előállítottak.

Orosz bányászok és kommandósok csaptak össze tegnap Mezsdurecsenszkben, ahol egy hete két robbanásban minimum 66 bányász vesztette életét. Az összecsapás miatt le kellett zárni a síneket, ezért húsznál több tehervonat vesztegelt órákon át, és némileg megsérült a vasúti töltés.

Előzőleg az este gyűlést tartottak a bányászok a városban, hogy felhívják a hatóságok figyelmét problémáikra.

Aman Tulejev, a Kemerovói terület kormányzója tévébeszédben fordult a városka lakóihoz, provokátorokról beszélt, s kérte, hogy mindenki őrizze meg nyugalmát. Hangsúlyozta, hogy a történtekért a bánya vezetése felelős, felelősségre is fogják vonni.

A kormányzó elismerte, hogy a bányászok nem keresnek jól, és megígérte, hogy a kilátásba helyezett támogatásokat idejében kifizetik az áldozatok családjainak, s hogy a bánya helyreállítása idején a bányászok havonta megkapják átlagbérüket. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen károk keletkeztek a bányában, de egyes becslések szerint a helyreállítás évekig is eltarthat.

A robbanások ügyében büntetőeljárást és nyomozást indítottak a hatóságok a biztonsági szabályok megsértése gyanújával.

A szakszervezeti vezetők nem győzik hangsúlyozni, hogy a Raszpadszkaja papíron ugyan Oroszország talán legkorszerűbben felszerelt bányája, de mivel a bányászok szerény teljesítménybért és nem - mint Nyugaton mindenütt - órabért kapnak, igen gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági berendezések jelzéseit, sőt, kikapcsolják a műszereket. A Raszpadszkajában igen magas metán tartalmú, kokszolható szenet fejtenek, s legalábbis az első robbanást metán okozta.

Szombaton 12 bányászt temetnek a városkában, s az egész kuznyecki szénmedencében gyásznapot tartanak.