Marad az árvízveszély, de lassú melegedés kezdődik

2010.05.18. 08:41
Az özönvízszerű esőnek vége, de az árvízszempontból legveszélyeztetettebb északkeleti régióban további komoly esők lehetnek. A szél ma még viharos lesz, de lassú melegedés kezdődik. A hétvégére már átlagos, 21-26 fokos májusi idő lesz.

Egy ciklon örvénylik Ukrajna fölött, aminek a felhő- és csapadékrendszere a következő napok időjárását is meghatározza – mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. A hétvégihez hasonló  mennyiségű csapadék már nem várható.

Ma már csak a Dunántúlon és az északkeleti országrészben lesz komolyabb eső. Estig a nyugati országrészben 1-8, kelet-északkeleten helyenként 10 mm körüli eső hullhat. Később már csak keleten várható nagyobb eső, a meteorológus területi átlagban estig 15 mm alatti csapadékra számít.

Mivel a megáradt északi folyók vízgyűjtő területeinek nagy része a magasabb fekvésű szlovákiai hegyekben van, ahol a Magyarországon várhatónál több (bár a hétvéginél kevesebb) eső eshet, az árvízhelyet tovább súlyosbodhat.

A Dunántúl északnyugati sávjában 60-85 km/h-s széllökések várhatók. Fejérben és Pest megye nyugati felében óránként 90 km-esre erősödhetnek a lökések, ez a citrom és a narancs riasztási küszöb közötti érték. A magasabban fekvő területeken a szél ennél is erősebb lehet, és csak késő délután, kora este csillapodik 65-60 km/h körülire.

A hét során lassú melegedés kezdődik. Ma a Dunántúlon 16-19 fok lesz, keletebbre 10-15, ami 7-10 fokkal marad el az ilyenkor szokásostól. Szerdán és csütörtökön 12-17, hétvégére 21-26 fokra nő a hőmérséklet; több órás napsütés mellett kisebb esők, zivatarok bárhol előfordulhatnak.