Újabb életveszélyes otthonszülés

Oxigénhiányos állapotban került kórházba egy Budapesten született csecsemő, hétfőn éjszaka. A kicsi életveszélyes állapotban volt, de megmentették az életét. A rendőrök vizsgálják, hogy bába segítette-e a szülést, és ha igen, hibázott-e.

Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

A BRFK tájékoztatása szerint hétfő éjjel a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz.

A mentősök a Szalonka utcai lakásban egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért rendőri segítséget kértek.

A kiérkező rendőrök a lakásba nem tudtak bejutni, abban mozgást nem észleltek, ezért a mentőszolgálat munkatársaival történt egyeztetést követően a helyszínről távoztak. A rendőrség az eset kivizsgálása érdekében kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek keretében tisztázzák, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációk kapcsán. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a szülést bábaasszony felügyelte-e, és ha igen, követett-e el olyan hibát, melyért jogilag felelősségre vonandó.

Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy az éjszakai órákban koraszülött-mentőt hívták egy kerületi otthonszülés helyszínére. Tájékoztatása szerint az ott tartózkodók egyike a mentőknek G. Ágnes néven mutatkozott be, személyazonosságát, szerepét azonban a mentők nem vizsgálhatták.

Az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen tavaly novemberben kezdődött meg három bűncselekmény miatt a büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest foglalkozásától korábban eltiltották. A tervezett otthonszüléseknél azonban bábaként tevékenykedő nő azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.