Életfogytiglant kértek a Fekete Sereg vezérére

2010.05.20. 21:39 Módosítva: 2010.05.20. 22:30
Egész napos perbeszédében életfogytiglani fegyházbüntetést indítványozott Magyar Róbertre az ügyész a Fekete Sereg perében. További huszonhárom vádlott esetében kért fegyházbüntetést, a per június 3-án a védőbeszédekkel folytatódik.

Életfogytiglani fegyházbüntetést indítványozott Magyar Róbertre a Fekete Sereg vezetőjére az ügyész csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Szalóki Zoltán ügyész a reggeltől késő estig tartó perbeszéd végén azt kérte a bíróságtól, hogy mondja ki bűnösnek a szökésben lévő Magyar Róbertet több emberen, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében, emberölés előkészületében, lőfegyverrel visszaélésben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás kísérletében és önbíráskodásban is.

Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bíróság a férfit zárja ki a feltételes szabadság kedvezményéből.

Az ügyész még 23 vádlottra kért fegyházbüntetést, három vádlott ügyében felfüggesztett börtönt, három esetében pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség szerint a harminc vádlott több mint fele bűnszervezetben tevékenykedett.

A Fekete Sereg pere június 3-án , védői perbeszédekkel folytatódik. Az első tárgyalási napot 2007 március 6-án tartotta Vaskuti András büntetőtanácsa, amely csaknem száz tárgyalási napon át foglalkozott a szövevényes üggyel, amelynek nyomozati iratanyaga meghaladja a 15 ezer oldalt.

A bíróság eredetileg 2008 őszére majd 2009 nyarára tervezte a per befejezését, de az eljárás a vádlottak betegségei, a tanúk távolmaradása miatt elhúzódott, és időközben harmincra emelkedett a vádlottak száma. Az elsőrendű vádlott - Magyar Róbert - előzetes letartóztatása a törvény értelmében időközben megszűnt, a férfi pedig megszökött a házi őrizetből.

A vád szerint a Magyar Róbert vezette úgynevezett Fekete Sereget terheli Ragyás Tóni megölése, a Colosseum diszkónál történt lövöldözés, a mátészalkai bandatámadás és sok más súlyos bűncselekmény is. Az ügyészség szerint a bűnszervezet prostitúcióval és pénzbehajtással is foglalkozott, ténykedésüket Magyar Róbert még a börtönből is irányított.