Lebuktak a trafóházi kábeltolvajok

2010.05.21. 09:15
A soroksári és a dorogi rendőrség elfogta a főként Délpesten tevékenykedő rézkábeltolvajokat. Hetente háromszor jártak portyázni, összesen 600 méter kábelt vittek el. A kár több mint 3 és fél millió forint.

Az elmúlt hónapokban Budapest területén főként a XX. és XXIII. kerületben megszaporodtak a trafóházakból történő rézkábel lopások.
Ezért a BRFK XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitánysága egy közszolgáltató cég feljelentés alapján lopás bűntett elkövetésének
megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen.

A gyanúsítottakat a soroksári rendőröknek a Dorogi Rendőrkapitánysággal való szoros együttműködésnek köszönhetően sikerült beazonosítani és 2010. május 3-án Dorog területén közösen elfogni.

Az előállított 36 éves férfi beismerő vallomást tett, melyben elmondta, hogy 2009. december eleje óta, társával körülbelül hetente 2-3
alkalommal jártak Budapestre különböző trafóházakhoz, ahonnan rézkábeleket tulajdonítottak el. A trafóházakba az ajtókhoz
rendszeresített kulcsokkal jutottak be.

A férfi 31 éves társa a vallomástételt megtagadta, azonban a gyanúsítottaknál tartott házkutatás során több a bűncselekmény elkövetéséhez használt kulcsot, szerszámot és ruházatot sikerült lefoglalni a rendőröknek.

A nyomozás során a rendőrök felkutatták a XX. és XXIII., valamint a XXI. kerületben a gyanúsítottak által elkövetett bűncselekményeket, valamint folyamatban vannak a további kerületekben történt bűncselekmények felderítései is, azonban a trafóházak nagy száma miatt ez még több hetet vehet igénybe. Az eddig felderített bűncselekmények során a gyanúsítottak körülbelül 600 méter kábelt tulajdonítottak el, több mint 3 és fél millió forint értékben.

Az ügyben a további eljárást a 36 éves gyanúsított szabadlábon hagyása, míg társa jogerős szabadságvesztés büntetésének letöltése mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le.