Agyonverték a savval támadó férfit Ercsiben

2010.05.23. 11:20 Módosítva: 2010.05.23. 23:10
Valamilyen vegyi anyagot permetezett egy ercsi ház több lakójára éjszaka egy gázálarcot viselő férfi. Verekedés tört ki, a rendőrség szerint a család egyik nőtagja bottal többször is fejbevágta a férfit, aki belehalt sérüléseibe. A nő ellen halált okozó testi sértés miatt indult eljárás. Helyi információk szerint a permetezős támadó korábban többször is falopáson érte a családot, eltűnt fűkaszája miatt akart elégtételt venni rajtuk.

Gázálarcban, permetezővel a hátán érkezett egy férfi vasárnap hajnalban egy ercsi házhoz, ahol az épületből kilépő férfit és több lakót is lefújt valamilyen vegyi anyaggal. Verekedés tört ki, az egyik nő többször is megütötte egy bottal a 39 éves gázálarcos férfit, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az egyik lepermetezett 54 éves férfit bőrfelmaródásos sérülésekkel a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállították. Egyelőre még nem tudni, hogy nyolc napon belüliek, vagy komolyabbak a sérülései. A bottal védekező asszony bőrén kisebb marások keletkeztek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya szakértők bevonásával indított büntetőeljárást az ügyben. A nyomozók halált okozó testi sértés gyanújával őrizetbe vették a férfit bottal ütlegelő 34 éves nőt. Az MTI-nek több ercsi lakos is elmondta, hogy kételkednek abban, hogy az igazi tettes került rendőrkézre.

Nagy feszültség

Az áldozat háza mintegy 300 méterre van a P.-család házától, ahol a támadás történt. A távolságot a férfi gyalog tette meg, az autója most is a kertben áll. A kerítésre egy nagyfeszültségű vezetékre figyelmeztető táblát helyeztek: a szomszédság szerint a tulajdonos így akarta távol tartani a nemkívánatos látogatókat.

A közvetlen szomszéd nem kívánt nyilatkozni, de kicsit távolabb, a sétáló járókelők elmondták, hogy tartottak a férfitól, mert gyakran látták terepruhában és csak a szemeit szabadon hagyó maszkban közlekedni. Az utcában számos házat árulnak. A P-ékkel szemben lakó, pár éve a környékre költözött család is menne a közelebbről meg nem nevezett állapotok miatt, de az épületekre egyáltalán nincs érdeklődő.

A Roma Sajtóközpont információi szerint a férfi és a család között régóta személyes konfliktus volt, mert a férfit többször meglopták, amiért ezt a családot okolta. Toperczer Attila, a helyi polgárőrség parancsnoka azt mondta, hogy a férfi  kollégája volt - a MOL helyi olajfinomítójában dolgozott - , és valószínűleg azért támadt az egyébként elmondása szerint problémás családra, amely ellen többször is tett korábban bejelentést, mert előző nap eltűnt a fűkaszája.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a férfi amatőr íjászként rendszeresen járt a helyi erdőbe, ahol többször falopáson kapta a családot. Néhány esetben értesítette a polgárőröket és a rendőrséget is. A  család tagjai egyik alkalommal megfenyegették, hogy megölik, ha még egyszer találkoznak.

Métely

Szabó Tamás, Ercsi polgármestere azt mondta, hogy a szóban forgó család már régóta "mételyezi" a város hangulatát. A polgármester szerint a számlájukra írható több lopás is, és "egy egész erdőrészt irtottak ki." Mindemellett szeméttel árasztják el a várost, és nem megfelelően tartják állataikat sem. A településnek már több millió forintos károkat okoztak, mondta.

Az igazság és jogszolgáltatás lassan reagál ezekre az esetekre, így a számonkérés rendszerint elmarad, pedig mindenki tudja, hogy kik állnak a történések hátterében, mondta Szabó Tamás. Szerinte a meggyilkolt férfi valószínűleg megelégelte, hogy ez ügyben nem történnek lépések, ezért döntött úgy, hogy maga ítélkezik.