Elítélték az állítólagos börtönkapcsolataival üzérkedő férfit

2010.05.26. 17:32
A pécsi ítélőtábla jogerősen letöltendő fegyházbüntetéssel sújtotta azt a bátaszéki férfit, aki két éve pénzt csalt ki egy elítélt feleségétől és édesanyjától azt ígérve, kedvezményeket szerez raboskodó hozzátartozójuknak.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntetőtanácsa a 28 éves Utassy Lászlót csalásban és befolyással üzérkedésben mondta ki bűnösnek, és amellett, hogy az ügyben korábban eljáró Tolna Megyei Bírósággal egyetértve két és fél fegyházbüntetést szabott ki rá, 409 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A többszörös visszaeső 2008 őszén megtudta, hogy lakókörnyezetében letartóztattak egy férfit, ezért elhatározta, a család kiszolgáltatott helyzetével visszaélve pénzt szerez. Felhívta a letartóztatott férfi feleségét, álnéven bemutatkozott, és felajánlotta, hogy egy börtönőr ismerőse révén csomagot juttat be a férfinek. Rövid egyeztetés után megjelent a nőnél, aki negyvenezer forint értékű ruhacsomagot és húszezer forintot adott neki, hogy élelmiszereket vásároljon belőle.

Legközelebb háromszázezret kért

Utassy László a pénzt felélte, a ruhaneműket pedig ismeretlen helyre rejtette. Másnap smsben tájékoztatta a nőt, hogy a csomag a férjéhez került. Felvetette, bár a férje kapcsolattartási tilalom hatálya alatt áll, jelentősebb készpénz ellenében el tudja intézni, hogy találkozhasson vele. A részleteket már személyesen beszélték meg. A vádlott azt mondta, hogy két börtönőrt kell lefizetni, személyenként 150 ezer forinttal.

Amikor a nő megszerezte a pénzt, együtt elutaztak Szekszárdra, ahol a bíróság épülete előtt leparkoltak. Rövid egyeztetés és néhány telefonhívás után elkérte a teljes összeget, a nőt a börtönbejáróhoz irányította és azt mondta neki, hogy ott be fogják engedni, majd elment. A becsapott nő negyedóra elteltével smseket küldött Utassynak, hívni is próbálta, de nem érte el.

Az édesanyát is becsapta

A férfi a pénzt elköltötte, majd az év novemberében a letartóztatott édesanyját hívta fel telefonon. Börtönőrnek adta ki magát és közölte vele, hogy a fia egy levelet küld neki egy őrrel, a szolgáltatásért adjon neki ötvenezer forintot. Az asszony hitt a telefonálónak, megjelent a megbeszélt helyen, átadta a pénzt az általa nem ismert vádlottnak, aki egy üres kockás lapot tartalmazó lezárt borítékot nyújtott át neki.

Utassy László ezután még többször kereste telefonon az idős asszonyt, hitegette, ám miután ő egyre többet kérdezett a kiléte felől, felhagyott próbálkozásaival. Azután indult ellene eljárás, hogy a rászedett feleség megtalálta az adatlapját egy közösségi portálon, és a csalót beazonosítva feljelentést tett a rendőrségen.

A férfit távollétében ítélték el, jelenleg szökésben van.