Hajdúhadházon is találtak haditechnikai eszközöket

2010.05.28. 09:58
Csütörtökre átvizsgálták a rendőrök azt a hajdúhadházi telephelyet, ahol korábban csaknem tizenötezer, honvédségi anyagok tárolására szolgáló ládát találtak.

Az előző héten kezdődött kutatás során a Készenléti Rendőrség tűzszerészei három hanggránátot, két 120 mm-es úgynevezett vetőtöltetet, valamint egy 12,7 mm-es, valószínűleg nyomjelző lövedéket találtak.

A helyszíni szemle és a mentesítés teljes időszakában a rendőrség folyamatosan, éjszaka is őrizte az ingatlant, közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság haditechnikai termékkel visszaélés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Nemrég lakossági bejelentés nyomán tucatnyi éles puskagránátot, valamint több mint száz robbanóanyagot is tartalmazó gyakorlógránátot és más tüzérségi lövedéket találtak a rendőrök nagy mennyiségű honvédségi gyakorló eszköz között egy cég telephelyén.

Az eddigi adatok szerint a magántulajdonban lévő cég korábban honvédségi eszközök megsemmisítésére kötött szerződést. A papírok alapján a szerződésben foglaltakat teljesítették, de kérdéses, hogy akkor a megtalált anyagok hogyan kerülhettek oda.

Az ügyben érintett cégnek négy telephelye van: három Nyírbátor és Nyírbogát között, egy Hajdúhadházon. Miután mindhárom szabolcsi telephely ellenőrzésekor találtak honvédségi lőszeres ládákat, robbanószereket, ezért május 20-án megkezdték a hajdúhadházi telephely ellenőrzését is, ahol 15 ezer ládát kellett átvizsgálni. Ez a kutatás fejeződött be csütörtökön.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy minden valószínűség szerint az adócsalásért három és fél évre elítélt Kabai Károly nyírbátori telephelyén vizsgálódott, és talált kedden éles lőszereket a rendőrség.

A hajdúhadházi telephelyen érdekelt Nyír-Uncia Kft. ügyvezetője, Molnár Ferenc korábbi közleményében azt írta: A jelen eset kapcsán szándékos provokációt látunk. Szerinte évek óta támadják a céget, és meglepőnek tartja, hogy a bejelentést tevő pontosan tudta, hogy a több ezer láda között hol vannak az éles gránátok.