Kegyelmet kaptak a börtönbüntetésre ítélt malawi melegek

2010.05.29. 17:54
Bingu wa Mutharika malawi elnök szombaton megkegyelmezett két homoszexuálisnak, akit májusban ítéltek tizennégy év börtönre természetellenes nemi kapcsolat és szemérmetlenség vádjával.

Az államfő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral megtartott találkozója után jelentette be döntését. "Ezek a fiúk bűnt követtek el kultúránk, vallásunk és törvényeink ellen, ám ennek ellenére államfőként ezennel kegyelemben részesítem őket, és elrendelem feltétel nélküli, azonnali szabadon bocsátásukat. Amit teszek, humanitárius megfontolásból fakad, és nem azt jelenti, hogy helyeslem a tettüket" - fogalmazott Mutharika.

A 26 és 20 éves férfit decemberben, eljegyzésük után tartóztatták le, s a gyarmati időkből fennmaradt törvények alapján mondták ki rájuk az ítéletet.

Ban Ki Mun beszédet fog mondani a malawi törvényhozásban, s várhatóan arra kéri a képviselőket, hogy változtassanak a homoszexuálisokra vonatkozó szigorú törvényeken.

Malawiban, és még több mint harminc afrikai országban törvény tiltja a homoszexualitást, az azonos neműek közötti  kapcsolat pedig tabunak számít.