Fizetésemelést kért a brit királynő

2010.05.30. 19:13
Fizetésemelést kér a brit uralkodó, mivel a közvetlen kiadásaira juttatott éves összeg már nem fedezi a valós költségeket.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,4 milliárd forintot) kap az uralkodói pár hivatalos költségeire elkülönített állami keretből, a Civil Listről. Az összeget húsz éve nem emelték, ám ez idő alatt a brit kiskereskedelmi árindex 80 százalékkal emelkedett, vagyis ennyi volt a brit infláció.

A The Sunday Telegraph című brit konzervatív lap értesülése szerint Sir Alan Reid, a királynő udvari kincstárnoka közölte a kormány magas rangú illetékeseivel, hogy az uralkodó és férje kötelezettségeinek költségei már 7 millió fonttal meghaladják az állami juttatás összegét. A hiányt egyelőre a 21 millió fontos vésztartalékból fedezik, ám 2012-re - éppen II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára - várhatóan ez is kimerül.

Az állami apanázs emelésének ügye azonban meglehetősen kényes, ugyanis Nagy-Britannia épphogy kikeveredett a recesszióból, a munkanélküliek száma 2,5 millió felett jár, az államháztartási hiány pedig meghaladja a GDP 11 százalékát. Ez békeidőben példátlan deficit, és az új konzervatív-liberális brit kormánynak előbb-utóbb fájdalmas megszorító intézkedéseket kell életbe léptetnie. Ebben a helyzetben kormányzati és udvari illetékesek szerint is komoly visszatetszést kelthetne a Civil List jelentős növelése.

A brit monarchia egyébként nem kerül túl sokba: fenntartására évente nem egészen 42 millió fontot fordítanak a költségvetésből, vagyis minden egyes brit adófizetőnek 69 pennyjébe kerül a királyság intézménye.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát 290 millió fontra becsülte. A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a 84 éves brit uralkodó ezzel azonban szinte szegénynek tűnik. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 22,45 milliárd fontra (6700 milliárd forintra) tette.