Megint vörös jelzést adott ki az OMSZ

2010.06.01. 07:47
Ismét vörös, illetve narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúlra és az ország északi területeire. Kedd éjfélig akár 90 milliméter csapadék is várható, de helyenként az ennél több sem kizárt. Az Alföldön kisüthet a nap.

A meteorológusok arra kérik az árvíz és belvíz által érintett területeken élőket, hogy a következő napokban is kövessék a területileg illetékes hatóság tanácsait, utasításait. A Dunántúlon egyébként a viharokat erős, 70-85 km/órás széllökések kísérik, a Balaton térségében és a magasabba fekvő területeken pedig akár 90 km/órát meghaladó széllökések is lehetnek.

Vörös- vagyis a legmagasabb fokozatú - figyelmeztetés van Észak és Közép-Magyarországon, valamint Közép és Dél Dunántúlon. A Nyugat-Dunántúlra pedig narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásában az olvasható, hogy Alpokalján és az egyes alföldi régiókban várható a legkevesebb csapadék. Főként az Alföldön helyenként rövid időre a nap is kisüt. Máshol további tartós, kiadós eső valószínű.

A katasztrófavédelem munkatársait hétfő estétől kedd reggelig összesen 103 helyre riasztották az országban, zömében szivattyúzni kellett, de a fakidőlés is problémát okozott.. Szóvivőjük szerint a legtöbbször Nógrád, Somogy és Pest megyében riasztották őket.