Előre szólt a brit ámokfutó

2010.06.03. 06:41
Holnap ámokfutás lesz – figyelmeztette kollégáit az a taxisofőr, aki tegnap 12 embert ölt meg, és további 11-et megsebesített Angliában. A férfi anyja végrendeletén vitatkozott a családjával, az ikertestvére is az áldozatok között van. A vérengzés sokkolta Nagy-Britanniát.

"Lesz egy ámokfutás" – ezt mondta néhány órával az észak-nyugat angliai lövöldözés előtt az a taxisofőr, aki tizenkét embert lőtt le, tizenegy másikat pedig megsebesített szerdán Whitehavenben – írja csütörtöki számában a The Sun című brit bulvárlap. A férfi később öngyilkos lett.

Az 52 éves Derrick Bird a turisták által kedvelt, gyönyörű tavakkal teli vidéken csaknem három órán át kocsikázott és autójából emberekre lőtt rá véletlenszerűen. Kórházi információk szerint három sérült állapota még mindig kritikus. A lövöldözés után a helyi rendőrök rátaláltak a férfi holttestére eg yBoot nevű település közelében, mellette fegyverével .

000T TRDV725892

Több mint 100 rendőr próbálta rekonstruálni Bird ámokfutását csütörtökön, és rájönni arra, hogy a szomszédjai által "normális férfiként" leírt taxisofőr miért kezdett el gyilkolni. Whitehaven rendőrkapitány-helyettese szerint egyelőre nem tudni az ámokfutás igazi okát, de a The Sun nevű brit bulvárlapnak a férfi egyik kollégája azt mondta: a lövöldözés előtti este Bird vitába keveredett munkatársaival, majd kezet fogott mindegyikükkel és azt mondta: "holnap ámokfutás lesz." A The Times azt írja, hogy a férfi egyik barátjának kedden azt mondta: "holnap már nem találkozunk."

A rokonainak, barátainak csak "Birdy" (madárka) becenéven ismert férfit mindenki csendes, lelkiismeretesen dolgozó embernek ismerte, aki elváltként egyedül élt, de két gyereke is volt és nemrég lett nagypapa. Több brit lap azonban úgy tudja: a taxisofőr édesanyjának végrendeletén vitázott családtagjaival és az áldozatok között van Bird ikertestvére és a család ügyvédje is. A halottak között van még egy nő, aki éppen reklámanyagokat dobott be postaládákba és egy idős férfi, aki éppen biciklizett.

David Cameron miniszterelnököt és II. Erzsébet királynőt is "sokkolta az eset". Ez volt 1996 óta a legtöbb áldozatot követelő lövöldözés Nagy-Britanniában: akkor a skóciai Dunblane-ben 16 iskolás gyereket és tanáraikat lőtték le egy általános iskolában.