A szmolenszki légibaleset egyik áldozatának bankkártyájával éltek vissza

2010.06.06. 18:46
Őrizetbe vették az orosz belügyi különleges erők (OMON) három tagját, mert használták a szmolenszki légi katasztrófa egyik lengyel áldozatának bankkártyáját - jelentette be vasárnap Pawel Gras lengyel kormányszóvivő.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép még április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk melletti repülőtér közelében. A tragikus légi szerencsétlenségnek nem volt túlélője. Az egyik elhunyt magas rangú lengyel tisztségviselő bankkártyáját használta a három orosz rendőr, mintegy másfél ezer euró értékű törvénytelen haszonra téve szert ezzel a lengyel szóvivő szerint.

A Rzeczpospolita című napilap szerint 6000 zloty tűnt el Andrzej Przewoznik bankárnak, a mártírok emlékhelyeit gondozó lengyel tanács vezetőjének a bankkártyájáról Przewoznik halála óta.

Przewoznik tagja volt annak a lengyel küldöttségnek, amely Kaczynski vezetésével a szovjet vezetés utasítására 1940-ben legyilkolt több mint 20 ezer lengyel hadifogoly emlékhelyére tartott Katinyba (Katyn). A gép leszállás közben lezuhant, a fedélzeten utazó mind a 96 személy életét vesztette. A zuhanás körzetét röviddel később az orosz különleges erők vették körül, hogy biztosítsák a katasztrófa helyszínét.

Gras a Radio Zet lengyel magánrádiónak elmondta, hogy az elkövetőket - az OMON három tagját - "villámsebesen" őrizetbe vették, ami a lengyel belbiztonsági szolgálat és az orosz titkosszolgálatok együttműködésének is köszönhető.

A news.pl lengyel internetes oldal szerint a bankkártyát háromszor használták: először a szerencsétlenség napján, majd a következő napokban még kétszer, és mind a három esetben Szmolenszkben fizettek vele.