Elemér
-1 °C
10 °C

Csalni akartak a felvételin, de lebuktak

2010.06.06. 14:13
Csúcstechnológiás eszközökkel akartak előnyt szerezni kínai fiatalok egyetemi felvételijükön Kínában. A rendőrség eddig hat embert tartóztatott le, akik jeladókat és fülhallgatókat adtak el a diákoknak. Majdnem egymillió forintot kerestek az üzleten.

Hat férfit tartóztatott le a kínai hatóság az ország északi részén található Kanszu tartományban. A rendőrség ezenkívül lefoglalt harminc csúcstechnológiás eszközt is, köztük jeladókat, és fülhallgatókat, amelyeket a vizsgára készülő diákoknak adtak el a gyanusítottak - közölte az Új Kína állami hírügynökség.

A hat gyanúsított 11 diáktól több mint 27 ezer jüant, vagyis 950 ezer forintot gyűjtött össze előlegekből. A csalásra használt eszközök darabjáért akár harmincezer jüant is elkértek - közölte az Új Kína.

Sorsdöntő vizsgáról van szó

A "minden vizsgák anyjának" tekintett országos felvételi vizsgát rendkívül komolyan veszik Kínában a diákok és szüleik, mert az ott elért eredményük alapján dől el a gyerekek jövőbeli sorsa.

Idén majdnem tízmillió kínai diák próbálja meg a mindent eldöntő országos egyetemi felvételi vizsgákat. Mivel az eredmény gyakorlatilag sorsdöntőnek számít, az utóbbi években egyre több diák folyamodott csaláshoz, és a hatóságok egyre nagyobb erőkkel küzdenek ellenük.

A kínai oktatásügyi minisztérium adatai szerint a 35 tartományi szintű régióból 25-ben szereltek fel megfigyelő rendszereket a vizsgatermekben, hogy elkapják a csalással próbálkozókat.

Egyes helyeken zavaróberendezésekkel akadályozzák a vezeték nélküli hálózatokat, a rendőrség szakemberei pedig mérőberendezésekkel igyekeznek megtalálni a gyanús jeleket - írta az Új Kína.

A 2009-es egyetemi felvételi vizsgák alatt a 10,2 millió diák közül 2 219 vizsgázó bukott le csalással, a kínai oktatásügyi minisztérium adatai szerint.