Autótolvaj-bandát buktattak le a rendőrök

2010.06.09. 13:11
Sorozatban tört fel és lopott el autókat két férfi Budapesten, majd továbbadta azokat egy XVIII. kerületi orgazdának. A kereskedőnél a rendőrök több tonnányi kocsialkatrészt, legalább száz légzsákot és hatvan kocsiajtót találtak. Ő és az egyik tolvaj előzetes letartóztatásban van, a másik tolvaj szabadlábon védekezhet.

Terdik Tamás, a BRFK dél-budai bűnügyi régiójának vezetője szerdán elmondta, június 2-án fogtak el két férfit, akik éppen egy autót próbáltak meg ellopni a II. kerületben.

A motorháztető már nyitva volt, az egyik elkövető a kocsiban ült és eltörte a gyújtáskapcsolót - számolt be a százados az elfogás körülményeiről. Az egyik férfit a helyszínen, a másikat nem sokkal később a IX. kerületben, lakásától nem messze fogták el.

A férfiak tíz másik gépkocsilopást is elismertek, főként Volkswagen, Seat és Audi típusú, nem túlságosan öreg és jól felszerelt autókra vadásztak fővárosszerte. A rendőrség szerint 2 és 7 millió forint közötti értékű autókat vittek el. A két férfi ellen a XI. kerületi rendőrkapitányság folytatja le az eljárást.

Az elkövetők módszerét Terdik viszonylag primitívnek de ugyanakkor viszonylag profinak is nevezte: az elkövetők primitív eszközzel, harapófogóval, csavarhúzóval nyitották ki az autó motorháztetejét, majd nyerskulcsok segítségével indítottak, a motorháztető alatt lévő vezérlőegységeket pedig kicserélték egy kikódolt vezérlőegységgel, így az autó indításra kész volt.

A rendőrök két autót megtaláltak egy XX. kerületi garázsban, illetve egy autókereskedésben, ezeket  a tulajdonosok visszakapták. A házkutatás során talált tárgyakat a rendőrség visszaadja a lopott járművek eredeti tulajdonosainak.

A százados beszámolt arról, hogy a nyomozók eljutottak az orgazdáig is, akinek XVIII. kerületi telepén több tonna alkatrészt foglaltak le. A telep tulajdonosa a rendőrök láttán szökni próbált, de a háztetőn elfogták.

A nála folytatott házkutatás során legalább száz légzsákot és hatvan ajtóelemet is lefoglaltak. Terdik Tamás elmondta, hogy a többszáz járműalkatrész beazonosítása a további nyomozás feladata, akkor tudnak választ adni arra is, hány sértettje van az ügynek.

Az egyik tolvaj és az orgazda előzetes letartóztatásban van, a másik tolvaj szabadlábon védekezhet.