Albin
0 °C
11 °C

Rendőröket szállító busz ütközött kisbusszal, heten meghaltak

2010.06.09. 18:33 Módosítva: 2010.06.10. 07:00
Heten meghaltak, tíz ember pedig megsérült, amikor összeütközött egy rendőröket szállító busz egy mikrobusszal szerda délután a 45-ös főúton Szentes és Kunszentmárton között, közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrbuszon csak könnyebb sérültek vannak, az első hírek szerint a mikrobusz utasai viszont mind meghaltak. A roncs szétvágásakor azonban előkerült a kisbusz nyolcadik utasa, aki túlélte a balesetet.

Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a rendőrök a borsodi árvízi védekezést követően hazafelé tartottak a busszal, amikor frontálisan az autóbuszba rohant egy mikrobusz.

Szemtanúk szerint a mikrobusz lehajtott az útról, majd amikor visszamanőverezett az útra, áttért szemközti sávba, ahonnan két rendőröket szállító busz érkezett. Az egyik még el tudta kerülni az ütközést, a másik azonban nem: a két jármű frontálisan karambolozott. A baleset a 45-ös főút 13-as kilométerszelvényében történt.

A mikrobuszban nyolc magyar állampolgár utazott. Közülük hatan a helyszínen meghaltak, egy embert mentőhelikopter szállított volna kórházba, de a sérült útközben életét vesztette.

Az áldozatok - öt nő és két férfi - mezőtúriak. A legfiatalabb 30, a legidősebb 61 éves volt.

A tűzoltók akkor találtak rá a nyolcadik utasra, amikor szétvágták a felismerhetetlenségig összeroncsolódott járművet. Az ülés alá beszorult ember súlyosan megsérült, a lábszárcsontja tört el. A buszon utazó 37 rendőr közül tízen sérültek meg, de egyiküknek sem életveszélyes az állapota.

A rendőröket szállító, a Volán társaságtól bérelt autóbusz Kunszentmárton felől érkezett, a másik jármű pedig Szentes felől. A rendőröket szállító buszban 37-en ültek, ők magasabb beosztású Csongrád megyei rendőrök, akik az árvízi védekezésből tértek haza. A buszsofőr súlyosan megsérült, eltört a karja, nyolc rendőr pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

A mikrobusz az ütközés során a felismerhetetlenségig összetört, majd megpördült az úton. Az autóbusz eleje összeroncsolódott, a jármű mintegy két méterre állt meg egy fától. A helyszínre két tűzoltóautó érkezett, a szakemberek végzi a mentést.

A megyei rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított az ügyben, az esetet szakértők bevonásával vizsgálják.

Halálos autóbusz-balesetek 2006 óta:

2006. január 7. - Székesfehérvár közelében a 7-es úton hárman meghaltak és 18-an megsérültek, amikor a menetrend szerinti Volán busz megcsúszott és árokba borult.
2006. február 25. - Budapesten a Ferihegyi repülőtérről a városcentrum felé haladó - többségében szerb utasokat szállító - emeletes busz a gyorsforgalmi úton egy magasságkorlátozó kapunak ütközött. A balesetben ketten meghaltak, 32-en megsérültek.
2007. június 16. - A Győr-Moson-Sopron megyei Beled község közelében árokba borult egy lengyel zarándokokat szállító autóbusz. A balesetben egy ember meghalt, 28-an megsérültek.
2007. július 13. - Budapesten, a régi Fóti úton egy menetrend szerint közlekedő Volán-busz és egy személyautó ütközött össze. A helyszínen ketten életüket vesztették, négyen megsérültek.
2007. július 19. - Csongrád megyében, Makó közelében a 43-as főúton egy román állampolgárokat szállító turistabusz összeütközött az út bal oldalára áttért, személygépkocsikat szállító, német felségjelzésű trélerrel. Az ütközés következtében a busz a vasúti sínekre zuhant. A balesetnek 8 halálos áldozata és 18 sérültje volt.
2007. szeptember 12. - A Békés megyei Vésztő és Bélmegyer között hárman meghaltak, 25-en súlyosan megsérültek, amikor a menetrend szerint közlekedő távolsági autóbusz egy kanyarban felborult.
2007. november 18. - Budapesten a Hungária körúton egy szerződéses buszjárat a troli felső vezetékét tartó villanyoszlopnak ütközött. A sofőr a helyszínen meghalt, tizennégyen megsebesültek.
2007. december 3. - A Hajdú-Bihar megyei Báránd külterületén, a 42-es számú főúton egy román kisbusz belerohant az előtte haladó magyar kamionba, majd átcsapódva az út baloldalára frontálisan ütközött egy szemből érkező lengyel kamionnal. A román kisbusz vezetője életét vesztette, hét utasa pedig megsérült.
2008. szeptember 24. - A Tolna megyei Döbröközön egy Dombóvár felé tartó menetrend szerinti busz összeütközött egy kisteherautóval. Egy ember meghalt, heten megsérültek.
2008. november 3. - Egy ember meghalt, 15-20 megsérült, amikor a 34-es főúton a menetrend szerinti, Tiszafüredre diákokat szállító autóbusz a város határától egy kilométerre belerohant egy álló kamionba.
2009. február 2. - Makó és Apátfalva között egy román mikrobusz és egy szintén román teherautó frontálisan összeütközött. A balesetben egy ember meghalt, hárman megsebesültek.
2009. február 11. - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesd és Egerlövő között egy menetrend szerint közlekedő Volán-autóbusz felborult. A balesetben 1 ember meghalt, hatan megsérültek.
2009. július 30. - Ketten azonnal meghaltak, amikor kisbuszukkal egy műszaki okok miatt a leállósávon veszteglő kisteherautóba rohantak az M5-ös autópályán Szeged közelében.