Rákkelőt anyagot találtak a talajban Veszprémben

2010.06.10. 17:17
A karsztvizet is elérte az a veszélyes anyag, amelyet a volt Bakony Művek területén találtak Veszprémben egy építkezést megelőző környezetvédelmi vizsgálat során. Most próbafúrásokat végeznek a területen, hogy kiderüljön mennyire nagy a baj és hogy az ivóvízbázisba is bekerülhetett- e a veszélyes anyag.

Rákkeltő anyagot találtak a talajban, az egykori veszprémi üzem, a Bakony Művek területén. A veszélyes anyag a karsztvizet is elérte, az önkormányzat teljes vizsgálatot rendelt el. Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Debreczenyi János veszprémi polgármester a Veszprém Megyei Rendőr- főkapitányságon a volt Bakony Művek területén elkövetett környezetkárosítás gyanúja miatt.

A gyanú szerint a 15-20 évvel ezelőtti termelés során veszélyes anyag kerülhetett a talajba, amikor az üzemben az autóalkatrészek gyártásakor nem ügyeltek a különböző veszélyes anyagok például az olaj, és a benzin tárolására.

A terület jelenlegi tulajdonosa lakóházak építését tervezte a környéken, amely előtt környezetvédelmi vizsgálatot végeztek. Néhány hete a fúrások során derült ki, hogy a talajban veszélyes, rákkeltő anyag van, mely a karsztvizet is elérte.

Most próbafúrásokat végeznek a területen, hogy kiderüljön mennyire nagy a baj és hogy az ivóvízbázisba is bekerülhetett- e a veszélyes anyag. A kutakat már ellenőrizték, ezeket rendben találták, mondta Schmidt István, a Veszprémi Városfejlesztési Iroda vezetője.

Még azt sem tudni, hogy a veszélyes anyag milyen hatással van a környezetre. A többi között ezt is szakemberek vizsgálják, várhatóan augusztusban lesz eredmény.