Lézertollal vakította a pilótákat

2010.06.12. 10:50
Lézertollal próbálta elvakítani a leszállni készülő repülőgépek pilótáit Ferihegyen az a fiatalember, akit a napokban fogtak el a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) terror-megelőzési nyomozói. A fiatal férfi a lézeres akciójával az utasok biztonságát veszélyeztette.

Az RRI tájékoztatása szerint ilyen esetről először 2009 őszén a légiforgalmi irányításától kaptak bejelentést. Akkor valahonnan esténként egy zöld színű lézerfénnyel zavarta meg valaki a biztonságos landolást.

A nyomozók a pilóták elmondása és az összegyűjtött adatok alapján beazonosították a lehetséges helyszínt, ahonnan a fény érkezhetett, de akkor nem sikerült elfogni ott senkit.

Az újabb bejelentés a napokban érkezett a vakító lézerről. Az RRI nyomozói azonnal a fény forrásához, egy a reptérhez közeli település vasútállomására siettek.

Ott elkapták a lézertollas férfit egy fiatalkorú társaságában. A férfi ellen közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indítottak eljárást. Ha ezért elítéli a bíróság, akár három év börtönt is kaphat.

Az RRI tájékoztatása szerint nem ez volt az első eset, hogy ezzel a módszerrel veszélyeztették az utasokat.