20 millió dollárt halmozott fel a bűnbanda

2010.06.15. 13:12
Hitelkártyacsalással, rablással, zsarolással, nőfuttatással és pénzmosással foglalkozó bűnbanda 178 tagjára csaptak le a rendőrök 12 országban, köztük Magyarországon.

A bűnbanda főképp Spanyolországban működött. Az akcióban francia, olasz, német, ír, görög, román, ausztrál, svéd, görög, finn, magyar és amerikai rendőrök vettek részt. A Madridban kedden kiadott közlemény szerint a kétéves nyomozás egy hitelkártyacsalással, rablással, zsarolással, nőfuttatással és pénzmosással foglalkozó banda tagjaira terelte a gyanút, amely körülbelül 20 millió dollárt halmozott fel illegális tevékenységeivel.

A rendőrök első lépésben Valenciában lepleztek le olyan csalókat, akik hamisított bankkártyák segítségével vásároltak, és pénzt vettek ki automatákból. A hatóságok ezután rátaláltak a hamisítással foglalkozó spanyol szervezet más országokban működő alcsoportjaira, amelyeknek vezetői kapcsolatban álltak az anyaszervezettel. A rendőrség összesen 84 rajtaütést hajtott végre, összesen 11, hitelkártyák hamísításához berendezett laboratóriumot találtak. Spanyolországban 76 embert tartóztattak le, a magyar alszervezetnek 4 tagját vette őrizetbe a rendőrség. Németországban a hatóságok 16 embert állítottak elő, közöttük azt a személyt is, akit az európai bankkártya-hamisítási berendezések egyik legfontosabb szakértőjének tartanak.