Agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken

2010.06.15. 09:52
Desiderio Camangyan rádiós újságíró épp egy helyi énekversenyen zsűrizett, amikor hátulról agyonlőtték. A legtöbb támadást újságírók ellen a Fülöp-szigeteken követik el.

Desiderio Camangyanra hátulról lőtt rá kétszer egy ismeretlen tettes, akinek indítékát egyelőre csak sejtik a hatóságok. Camangyan idén már a harmadik újságíró, aki gyilkosság áldozatává vált a délkelet-ázsiai szigetországban. "Vizsgáljuk, hogy a bűncselekmény kapcsolatba hozható-e az áldozat munkájával" - mondta el Querubin Manalang, a davaói regionális rendőrség szóvivője. Manalang hozzátette, hogy Camangyan a múlt hónapban tartott választások idején sokszor beszélt a helyi politikusok ellen a Manilától ezer kilométerrel délkeletre fekvő Mati városban működő Sunrise rádióadóban. A helyiek szerint műsoraiban gyakran bírálta a drogkereskedőket és a szerencsejátékokat.

2009-ben a Fülöp-szigetek volt a világ legveszélyesebb országa az újságírók számára. A sajtó munkatársai közül tavaly a világon 132-en vesztették életüket hivatásuk gyakorlása közben, és ebből 37-et a délkelet-ázsiai szigetországban végzett munkája során ért a halál - tette közzé a Nemzetközi Hírbiztonsági Intézet (INSI).

Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor 1986-os bukása óta összesen legalább 134 újságírót gyilkoltak meg a szigetországban, ebből száz Gloria Arroyo elnök 2001-es hatalomra kerülése óta történt. Tavaly novemberben a Fülöp-szigetek déli részén egy politikai viszály miatt elkövetett tömegmészárlásban az 57 halálos áldozat közül 30 a sajtó munkatársa volt.