Földcsuszamlások Abaújváron, áradások Somogyban

2010.06.16. 07:58 Módosítva: 2010.06.16. 18:26
Lakóépületeket fenyegetnek a földcsuszamlások Abaújváron, ahol két hete kétszáz méter hosszú hasadék keletkezett a falu határában. Somogyban és Zalában utakat lepett el a sár, több helyen kisebb áradások is voltak. A Fejér megyei Igaron is csónakokkal kellett menekíteni az embereket, Szabolcsban pedig tíz településen hétfő óta nincs áram.

Több földcsuszamlást okozott az esőzés Abaújváron. Csuha Pál, a település polgármestere szerint "elég kaotikus a helyzet". A falu egy dombra épült, a Fő utca és a felső út közti részen több helyen is tíz méter széles, hat-nyolc méter mély szakadékok keletkeztek. Jelenleg két ház van közvetlen veszélyben, a statikusok szerint az egyiket biztosan el kell bontani.

Kimosott vasúti töltés a Somogy megyei Andocshoz tartozó Nagytoldipusztán
Kimosott vasúti töltés a Somogy megyei Andocshoz tartozó Nagytoldipusztán

A falu határában már június negyedikén beszakadt a föld. A kezdetben 1-2 méter mély szakadék 6-8 méteresre mélyült. A szakadék kétszáz méter hosszú, helyenként 50 méter széles. A falun belül hasonló, de legfeljebb tíz méter hosszú hasadékok keletkeztek. Csuha szerint további lakóépületek, illetve az iskola és a falu XIV. századi, műemlék gótikus temploma is veszélybe kerülhet. Csuha szakemberek tanácsát és segítségét kérte.

A löszfal rossz állapota miatt csütörtök éjfélkor a MÁV lezárja a pályát a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon Csajág és Balatonkenese között. A Mávinform szerint az utasokat vonatpótló buszok szállítják az érintett szakaszon, emiatt 15-20 perces késésekre kell számítani.

Áradások Somogyban

Főutakat kellett lezárni Somogy megyében a hajnali nagy esőzést követő áradások miatt. A rendőrség tájékoztatása szerint vízátfolyások miatt járhatatlanná vált a 67-es út Vadépusztánál, illetve Somogyabod és Gamás között.

Le kellett zárni a 65-ös utat is a tabi kereszteződésnél, ahol tengelyig ér a sár. Az esőzések miatt a Siófok-Kaposvár vasútvonalat is le kellett zárni, mert a vízátfolyások veszélyessé tették a Karád és Kisbárapáti között a pályát.

Az áradások a magántulajdonban is kárt tettek, hajnal óta folyamatosan érkeznek a megyei katasztrófavédelmi ügyeletre hajnali négy óta folyamatosan érkeznek a bejelentések, elárasztott udvarokhoz, pincékhez, vízbetörésekhez riasztják a tűzoltókat.

A legsúlyosabb károkat Andocs térségében okozta az eső, a villámáradások it hidakat, kerítéseket sodortak el, de Somogyfajsz, Somogyvár Felsőmocsolád és Mernye környékén is gondot okozott a jelentős mennyiségű eső.

Sár egy gamási ház udvarán. A hordalékot a hajnali özönvízszerű esőzés nyomán a településen átvonuló víz sodorta magával
Sár egy gamási ház udvarán. A hordalékot a hajnali özönvízszerű esőzés nyomán a településen átvonuló víz sodorta magával

Somogyfajszon a 6703-as számú utat kellett lezárni, mert az esőzés miatt kiöntött a Berek-patak. A víz a falu központját árasztotta el, egy házat veszélyeztet. Több udvarból a tűzoltók segítségével mentik az állatokat.

Csónakokkal menekítenek

Fejér megyében is áradásokat okozott a szerdai esőzés, az Igarhoz tartozó Vámon csónakokkal kellett menekíteni az embereket házaikból. Tíz lakóházat fenyeget a víz.

Zala megyében több településen pincéket öntött el és néhol utakat tett járhatatlanná a délelőtti felhőszakadás, tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerdán. Borsfán, Zalakomárban és Vonyarcvashegyen több ház pincéjébe tört be a víz; a tűzoltók szivattyúzták ki. Gutorföldén dél körül egy utat csaknem ötszáz méter hosszan borított be a sár. A húsz centiméter vastagságú hordalékot ugyancsak a tűzoltók segítségével próbálják eltakarítani.

Az MTI tudósítója úgy tapasztalta: a megye több településén - például Zalaszentbalázson - a dombokról lezúduló sártömeg hosszabb-rövidebb útszakaszokat borított el. Ezeket az utakat a helyben lakók igyekeztek kézi erővel vagy munkagépekkel megtisztítani.

Szabolcsban még mindig nincs áram

Szabolcs-Szatmár-Beregben még a hétfői vihar kárait próbálják elhárítani. Tíz településen - Balkány, Biri, Bátorliget, Bököny, Geszteréd, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírvasvári, Terem - szerda reggel sem volt még áram. A hétfő éjszakai vihar 72 települést érintett, 54-ben épületekben is károkat okozott. 229-en még szerdán sem térhettek haza otthonaikba.

Az eddigi adatok alapján 141 önkormányzati épület, 26 egyházi ingatlan, 3872 lakóépület károsodott a hétfői viharban. 53 épület lakhatatlanná vált. A lakások közül 1191-nek van biztosítása, 2681-nak viszont nincs. Az összesített becsült kárérték 2,4 milliárd forint.

Elkezdődött a hétfői vihar okozta károk felmérése Tégláson: az önkormányzati intézményekben 20 millió forint kár keletkezett, a lakosság kára viszont a százmillió forintot is meghaladhatja, mondta szerdán Vatai Imréné jegyző.