Autóroncsok úsznak a francia árban

2010.06.16. 13:29
Tizenegyre nőtt a halottak száma a franciaországi áradásokban. A délkelet-franciaországi Var megyében az özönvízszerű esőzés okozta áradásokban eddig tizenkét ember tűnt el.

Az ár több települést elöntött, a 40 ezer lakosú Draguignan egyes részeit több méteres víz borítja, az utak beomlottak, autóroncsok úsznak mindenfelé, több ház összedőlt, a városban hatan vesztették életüket. A környező településeken is nagyon súlyos a helyzet, a mentőalakulatok csak csónakokkal és helikopterekkel tudják elérni és kimenteni a házakba, illetve gépkocsikba beszorult helyi lakosokat. Többen a háztetőkön várják a mentést. Az ítéletidő keddre virradóra kezdődött. Var megyében átlagosan 40-80 milliméternyi eső hullott, Lorgues faluban viszont 264 milliméternyi, Draguignanban pedig több, mint 300 milliméternyi.

A mentőalakulatok több mint ezer tagját mozgósították, közülük sokan a környező megyékből érkeztek erősítésként.

Az ítéletidő miatt kedd este óta százezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a franciaországi megyében, amely a turisták által egyik leglátogatottabb vidék Saint-Tropez félszigetének közelében van.

Draguignanban és környékén szerdán szünetelt a tanítás az iskolákban, 1200 embert alkalmi szálláshelyeken helyeztek el, s a város börtönét, ahol ötszáz elítéltet tartanak fogva, kiürítették. A két legnagyobb dél-franciaországi város, Toulon és Nizza közötti vasúti közlekedést csütörtökig leállították, de a toulouni repülőtér és a régió A8-as jelzésű autópályája működik.