Bíróságon a Cozma-gyilkosságkor garázdálkodók

2010.06.16. 11:57 Módosítva: 2010.06.16. 16:22
Megkezdődött a Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán a Veszprémi Városi Bíróságon. Most csak a garázdaság ügyét tárgyalják, az emberöléssel vádolt hét ember ügye csak szeptemberben kerül a megyei bíróság elé.

Sárosi Dóra ügyész csaknem egy órán át ismertette a vádiratot. A csoportosan elkövetett garázdaság bűnperének iratanyaga 17 ezer oldalnyit tesz ki. Ebben az ügyben a bíróság 318 tanút és több szakértőt hallgat majd meg. A tárgyaláson megjelent 25 vádlott közül tízen vannak előzetes letartóztatásban, őket kommandósok vezették elő.

Az ügyészségi vádirat egyórás ismertetése után Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsa Raffael Sándor 30 éves sárbogárdi lakos elsőrendű és Németh Győző 43 éves budapesti lakos meghallgatásával folytatta volna a tárgyalást. Raffael Sándor közölte, hogy kérdésekre sem akar válaszolni, Németh Győző viszont erre hajlandó volt. Mindketten fenntartották ugyanakkor a nyomozati szakban tett vallomásukat. A bírónő a rendőrségi vallomásukat ismertette a tárgyaláson.

Az ügyészség a Cozma-ügyben az emberölés bűntettétől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettét. Előbbiben a városi, utóbbiban a megyei főügyészség emelt vádat. Az emberöléssel vádolt hét ember ügyét szeptemberben kezdi majd tárgyalni a megyei bíróság.

Fegyőrök elővezetik az egyik gyanúsítottat a Veszprémi Városi Bíróság épületében
Fegyőrök elővezetik az egyik gyanúsítottat a Veszprémi Városi Bíróság épületében

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait - a szerb Zarkó Sesumot és a horvát Ivan Pesicet - életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.