220 méteres felhőkarcoló épül Bécsben

2010.06.18. 12:37
Megkezdték Ausztria majdani legmagasabb, 220 méteres felhőkarcolójának építését Bécsnek abban a modern városrészében, ahol az ENSZ-székház is található.

Az 58 emeletes, DC Tower 1 névre keresztelt toronyházat Dominique Perrault francia építész tervezte, aki 2002-ben nyerte meg az egyik dunai szigeten fekvő új városnegyed, a Donaucity még üresen álló területeinek beépítésére kiírt pályázatot.

Az eredeti terv egy toronypárt foglal magában, de az első szakaszban csak a magasabb, 220 méteres épületet húzzák fel és ezt 2012-ben fogják átadni. A második, 160 méter magas torony építését legkorábban három év múlva kezdik el - közölte a befektető, a Bank Austria pénzintézet érdekeltségébe tartozó WED vállalat. A két felhőkarcoló megépülésével gyakorlatilag lezárul a modern városrész fejlesztése.

A két torony, amely a Duna bal partján, Bécs óvárosával szemben áll majd, az osztrák főváros minden részéből látható lesz és egyfajta "urbánus kapu" képét fogja kelteni - fejtegette elképzelését Dominique Perrault a csütörtöki alapkőletételen.

A gigantikus beruházásnak már három éve meg kellett volna kezdődnie, a késést a gazdasági recesszióval és az új irodák iránti kereslet bécsi visszaesésével magyarázták. A helyiségek átlagos bérleti díja előreláthatólag négyzetméterenként 22-25 euró (körülbelül 6100-7000 forint) között mozog majd.

A DC Tower 1 első 15 emeletén egy spanyol szállodalánc négycsillagos hotelja kap majd helyet. A további szinteket irodáknak és recepciós helységeknek szánják, de elképzelhető, hogy néhány emeleten loftlakásokat is kialakítanak. A legfelső szinteket, az 57. és 58. emeletet egy körpanorámás étteremnek tartják fenn.

A beruházás során a legújabb környezetvédelmi előírásokat veszik figyelembe, energiatakarékos liftekkel és napelemekkel szerelik fel a toronyházat.

Az osztrák főváros legmagasabb objektuma a szintén a Donaucityben álló karcsú adótorony, a 252 méteres Donauturm (Duna-torony). A legmagasabb felhőkarcoló jelenleg a folyó jobb partján emelkedő, 202 méteres Millennium Tower (Millennium-torony). A tervezőjéről Perrault-toronynak is nevezett DC Tower 1 ezt 18 méterrel fogja túlszárnyalni, de jóval alatta marad majd a világ jelenlegi legmagasabb épületének, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifának, sőt a 381 méteres New York-i Empire State Buildingnek is.