Kivégzőosztag lőtt agyon egy elítéltet az USA-ban

BBC
2010.06.18. 11:00 Módosítva: 2010.06.18. 11:05
Ronnie Lee Gardner 25 évet töltött a halálsoron, ő maga kérte a golyó általi halált.
K EPA20100618025

Gardnert 1985-ben ítélték halálra, miután korábbi gyilkosságának tárgyalásáról menekülve agyonlőtt egy ügyvédet. Ezt követően negyedszázadot töltött az ítélet végrehajtására várva.

Utah államban 2004-óta kizárólag méreginjekcióval lehet kivégezni az elítélteket, a golyó általi halál ma már barbárságnak számít. Gardner azért választhatta a kivégzésnek a régi módját, mert a szabály csak a később meghozott ítéletek végrehajtására vonatkozik.

Az USA-ban 14 éve nem állt senki kivégzőosztag előtt, ezért a procedúra részleteit a sajtó szenzációkén tálalta. Az elítéltet egy székbe szíjazták, a fejére csuklyát húztak, a mellkasára fehér célkeresztet tűztek. Az ötfős osztag fegyvereibe négy éles és egy vaklőszert töltöttek, hogy a végrehajtók ne tudhassák biztosan, melyikük okozta a halálos sebet.

Gardner azt is kérte, hogy a kivégzés ne legyen nyilvános – a családja a Salt Lake City külvárosában található börtön előtt várakozott. Utoljára kedden étkezett (sztéket, homárt, almáspitét vaniliafagylattal valamint 7Up-ot), majd "spirituális okokól" két napos böjtöt tartott, majd utolsó nap megnézte a Gyűrűk ura trilógiát és ügyvédjeivel valamint egy mormon lelkésszel találkozott.

K EPA20100618027

Miután a washingtoni Legfelsőbb Bíróság elutasította a kegyelmi kérvényt, Utah főügyésze a Twitteren kommentálta, hogy megadta az engedélyt a kivégzésre: "Bárcsak Istentől megkapná a kegyelmet, amit ő megtagadott az áldozataitól".