Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Piros riasztás, ötcentis jég, 100 km/h-s szél

2010.06.18. 12:52
A délkeleti országrészben már most is nagy zivatarcellák vannak. Az instabil, nedves levegő miatt zivatarok, az átázott talaj miatt miniárvizek várhatók. Szombaton jobb idő lesz.

A heves zivatarok miatt piros riasztás van érvényben a Délalföldön, amit hamarosan az egész Dél-Dunántúli régióra kiterjeszthetnek, az éjszakai órákban pedig a déli és keleti országrész következhet – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. A zivatarok körzetében ezeken a területeken akár 5 cm-nél nagyobb darabokból álló jégesőre és 100 km/h-s széllökésekre is számítani lehet, máshol a zivatarok nem lesznek ennyire hevesek.

A zivatarosodást egy közeledő hidegfront előterében áramló kiterjedt nedves légtömeg okozza. A magasban pár fokos lehűlés következett be, a talaj közelében meleg van, a levegőből pedig "facsarni lehet a vizet": ezek a feltételek együtt nagyon instabillá teszik a légkört, ami kedvez a heves zivatarok, nagyobb zivatarcellák kialakulásának.

A helyzetet rontja, hogy az átnedvesedett talajba nem tud elszivárogni a csapadék, ezért még a kisebb zivatarok is hirtelen lefolyású "villámárvizeket" okozhatnak azokon a településeken, ahol a patakok medrei nincsenek rendesen kitisztítva.

Szombaton már nyugodtabb időjárásra lehet számítani, a déli és keleti országrészben még előfordulhatnak zivatarok, de a riasztási szint csak a legalacsonyabb lehet. Több lesz a napsütés, a hőmérséklet 21-26 C között alakul.

Vasárnaptól a jövő hét közepéig hűvösebb, borongósabb idő várható, majd javulás kezdődik.