Hat és fél évet kapott a csepeli autógyújtogató

2010.06.21. 13:23
Első fokon hat és fél év börtönre ítélték a csepeli gyújtogatót rongálásért és közveszély okozásáért. A nem jogerős ítélet szerint a vádlott több mint 4 és fél millió forintot köteles a károsultaknak fizetni.

2008. szeptember 22. és 2009. január 17. között 19 autót gyújtott fel egy csepeli fiatalember. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn kihirdették büntetőperében az elsőfokú ítéletet.

csepel1

A vádlott az autók kerekét vagy karosszériáját legtöbbször az üzemanyagtartály közelében petróleummal vagy benzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta. A tüzet a környékbeliek illetve a tűzoltók oltották el. A gyújtogatással összesen 21 millió forint kár keletkezett, ami részben megtérült. 12 károsult indítványára a bíróság a vádlottat összesen több mint 4 és fél millió forint kártérítésre kötelezte.

Jeney Ivánné bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy a büntetlen előéletű vádlott részletes beismerő vallomást tett. Erre a beismerésre is alapozva mondták ki bűnösnek, hat rendbeli közveszély okozásban és 16 rendbeli rongálásban.

A fiatalember pszichés betegsége a szakértők szerint nem befolyásolja a büntethetőséget, de kétségtelenül szerepet játszott a történtekben. A vádlott elmondta: a lángoló autók láttán felszabadultságot érzett és oldódott a szorongása. A bíróság a számos enyhítő körülményre való tekintettel - közöttük arra, hogy a vádlott megbánta tettét és bocsánatot kért - ítélte a vádlottat 6 és fél évre, a kiszabható legnagyobb büntetés 12 év lehetett volna.

csepel

Az ítélet nem jogerős, mert az előzetes letartóztatásban lévő vádlott enyhítésért fellebbez majd.